home-img-small

Actueel

Verhalenvertelvoorstelling "Zomeravondvertellingen" - met verhalenvertellers Jan Tijssen en Edgar Nollen, muzikale begeleiding Jacqueline van Koolwijk april  2021

IMG_0254.JPG

Op dit moment zijn wij: verhalenvertellers Jan Tijssen en Edgar Nollen, samen met Jacqueline van Koolwijk, bezig met het ontwikkelen van een nieuw programma: 'zomeravondvertellingen'. Een bijzondere combinatie van onze verhalen, de muziek van Jacqueline van Koolwijk, wandelen en de natuur. Ditmaal treden wij namelijk niet op in het theater, maar is de bijzondere natuur van het land van Maas en Waal bij het Gelderse dorp Deest ons decor. 

Met ons publiek wandelen wij tussen de oude meidoorns, over de open vlaktes en langs de oever van de Waal. Op die plekken zullen wij onze verhalen vertellen.

De avond is de tijd van transformatie, de overgang van de ene wereld naar de andere wereld; een plaats waar onze verhalen goed gedijen. In het midden van de zomer vieren we de feestdag van Sint-Jan. Hij was degene die de mensen opriep hun innerlijke houding te veranderen. Maar in de midzomerfeesten vinden we ook het motief van loutering door het vuur. Verwachtte men geen zegen van het springen door de oplaaiende vlammen? Het feest van Sint-Jan valt samen met de heidense midzomerfeesten, waar de zomerzonnewende wordt gevierd. De dagen worden dan weer korter. Het is een feest van blijheid en licht. Die thema's zullen zeker in onze verhalen doorklinken.

Edgar Nollen en Jan Tijssen kennen elkaar van de Nationale Vertelschool waar zij een opleiding deden tot verhalen vertellen. Jacqueline van Koolwijk is musicus en muziektherapeute, en werkt vanuit haar eigen bedrijf Vrije Klanken. Zij treden al enkele jaren samen succesvol op met het kerstvertelprogramma ‘Kerstverhalen wereldwijd’.

De voorstelling zal 2 maal aangeboden worden: vrijdagavond 16 juli en zaterdagavond 17 juli 2021. Verdere informatie over tijd, aanmelden, kosten, e.d. volgt z.s.m. Zie ook: https://www.bezielendeverhalen.nl/

Stiltewandeling & Klankveld zingen in 2021 april 2021

shutterstock_70647817 (compr. voor web).jpg

 

Vanaf mei 2021 zijn er weer bijeenkomsten om samen in stilte te wandelen en klankvelden te zingen.

Stiltewandeling. Stap voor stap komen gedachten tot rust. Stiller en ontvankelijker. Horend wat om en in je is. Met iedere stap meer verbonden. Meer luisterend naar de stille Stem die in jou, die in alles is. 

Klankveld zingen. Stil staan. Ademkleuren, tonen, melodieën, harmonieën ontvouwen zich op het ritme van onze adem. Als vanzelf, natuurlijk, vrij. Een klankveld wordt hoorbaar en brengt ons, alsook het landschap om ons heen, in een natuurlijke, harmonieuze trilling. Alles en iedereen zingt zijn eigen lied. Alles wordt hoorbaar als één symfonie, welke telkens weer verwondert.  Wandel en zing je mee?

Data en locaties:

  • dinsdag 18 mei 2021 - omgeving Heerlijkheid Appeltern
  • dinsdag15 juni 2021 - omgeving uiterwaarden Boven Leeuwen
  • dinsdag 6 juli 2021 - omgeving Hernense bos
  • dinsdag 3 augustus - omgeving uiterwaarden Druten

Tijden: We wandelen van: 19.30u tot ca. 20.45u. We gaan ieder afzonderlijk naar de wandellocatie. Preciese gegevens van die locatie ontvang je na opgave.

Kosten: €10 p.p. Begeleiding: Jacqueline van Koolwijk (musicus, muziektherapeute) & André Janssen (streekgids, dichter). Opgave & informatie: info@vrijeklanken.nl, 0487-511568. Zie ook de flyer: Stiltewandeling en Klankveld Zingen 2021.pdf

 

Seizoencirkels - Meditatief Zingen & Bloemen Ritueel april 2021

uitnodiging meditatief zingen en bloemen ritueel seizoen-cirkels-1.jpgEen prachtig nieuw aanbod van Vrije Klanken: Seizoencirkels. Dieper in verbinding komen met onze innerlijke Stille Bron, onze Natuur en onze Scheppingskracht. Hoe? D.m.v. meditatief zingen en het samen uitvoeren van een ritueel met bloemen en organisch materiaal. Ook zin om deel te nemen aan deze bijeenkomsten gevuld met Schoonheid, Liefde, Klank..... De organisatoren Ilse Beunen en Jacqueline van Koolwijk heten je welkom!!

Data: Zomer-cirkel: zondag 27 juni. Oogst-cirkel: zaterdag 28 augustus. Advent-cirkel: zaterdag 27 november 2021. Lente-cirkel: zaterdag 3 april 2022.  Tijd: 10.30-15.30u 

Locatie:Cultuurkerkje Winssen, Notarisroesstraat 11, WInssen (13 km van Nijmegen). 

Kosten voor deelname: €25 per cirkel. Opgave en info: info@vrijeklanken.nl / 0487-511568

Download de flyer van de Seizoencirkels: uitnodiging meditatief zingen en bloemen ritueel seizoen-cirkels.pdf

 

Inspiratiebijeenkomst Scheppend Musiceren - creëren vanuit je diepste Verlangen april 2021

Foto Jacqueline van Koolwijk herfst 2019-2 (uitsnede).jpgDe mens  musiceert, schildert, schrijft, maakt beelden, danst, schrijft gedichten…… Schijnbaar ligt er in ons een niet te stoppen impuls verankerd, die ons telkens weer aanspoort om te creëren, te scheppen, te manifesteren. Waar komt die impuls vandaan? Waar vindt het zijn diepste oorsprong? En als we creëren, kunnen we dan die oorsprong blijven voelen? Kunnen we in verbinding blijven met die allereerste diepe impuls?

De inspiratiebijeenkomst Scheppend Musiceren vormt zowel voor de 2 uitvoerende musici, als de luisteraar een ontdekkingstocht naar het creëren vanuit je diepste Verlangen, waarbij ook thema’s als Inspiratie, Manifestatie, Ritme en de Vormloosheid-binnen-de-Vorm zullen worden verklankt.

De inspiratiebijeenkomst Scheppend Musiceren wordt verzorgd door Jacqueline van Koolwijk (docerend/uitvoerend musicus en muziektherapeute) en Nicole Schmaloer (docerend/uitvoerend musicus en klankpedagoge). Beide musici Foto_Nicole_Schmaloer uitsnede.jpgzullen op verschillende instrumenten en met hun stem klank geven aan wat zich vanuit hun diepste verlangen wil ontvouwen. Klank geven aan die niet te stoppen impuls om te creëren, te scheppen en te manifesteren.

Je kunt deelnemen aan de inspiratiebijeenkomst Scheppend Musiceren op: 

  • 12 juni 2021 vindt er in het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3 te Deventer een inspiratiebijeenkomst Scheppend Musiceren plaats.  Tijd –10u tot ca. 11u. Ontvangst 9.45u. Na afloop is er mogelijkheid om na te praten bij een kopje koffie of thee. Kosten - De kosten voor deze bijeenkomst bedragen €15,00.  ¹
  • 26 juni 2021 in het Cultuurkerkje, Notaris Roesstraat 11 te Winssen. Tijd: 10.30 - 12.30.

Aanmelden en info - In verband met een beperkt aantal plaatsen, graag van te voren aanmelden bij Jacqueline van Koolwijk: info@vrijeklanken.nl – 0487-511568

Uitnodiging: Beschrijving Scheppend musiceren 

¹ Ben je tijdens de inspiratiebijeenkomst innerlijk geraakt door de klanken, door de thema’s? Voel je in jezelf de impuls om te  creëren en te musiceren vanuit je diepste Verlangen? Dan vormt het traject Scheppend Musiceren de mogelijkheid om zélf de ontdekkingstocht te maken m.b.v. klanken, je stem en het bespelen van muziekinstrumenten.

Voel jij je als organisator van inspirerende bijeenkomsten aangesproken door het bovenstaande? Of herken je je in de thematiek, maar werk je met andere (creatieve) middelen? Neem dan gerust contact op. Wellicht kunnen we op een mooie creatieve manier samenwerken en creëren.

 

Heelzang-traject - 6 bijeenkomsten april 2021

musicerende engelen St Jan Den Bosch (3).jpg

“Een verfrissende en pure benadering van klank en muziek, die ons dichter bij de Bron en in de Eenheid brengt."

"Echt, authentiek, ieder zichzelf.” “Samenvallen met elkaar.”

“Aardend, verstillend en veel plezier.”

“Bijeenkomsten vol inspiratie.”

(Ervaringen van deelnemers)

 

Heerlijk vrij en bezield zingen binnen de maandelijkse bijeenkomsten van de Heelzang.  Zingen binnen een Heelzang-traject is zingen als heling, meditatie en inspiratie voor lichaam, hart en ziel. Tijdens de bijeenkomsten gaan we o.a. bezig met: het laten ontvouwen van ademkleuren en van helende langgerekte tonen, het zingen van mantra's / eenvoudige melodieën en  geïmproviseerde klankvelden.

Het zingen van klankvelden vormt het hart van de Heelzangbijeenkomsten en is iedere keer weer verrassend, nieuw, verdiepend, innerlijk verstillend en ruimte gevend, aldus de ervaring van deelnemers.

De gezongen klanken worden instrumentaal ondersteund op o.a. swaramandala, nada tarangini, tamboura.

Vanaf september 2021 start een nieuw Heelzangtraject. Data volgen. Wil je graag eerste een (individuele) kennismaking? Neem dan gerust contact op. 

Tijd: 10.30 - 12.30u. Locatie: Vrije Klanken, Gravendaal 1 Deest.

Kosten: € 120,- voor 6 bijeenkomsten van 2 uur, in kleine groepjes. 

Interesse? Neem contact op voor meer informatie.

Vrije Klanken bestaat 9 jaar maart 2021

logo + slogan (wit) JPG gecomprimeerd.jpg

Negen jaar geleden, op 8 maart, schreef Jacqueline van Koolwijk haar bedrijf voor muziek, muziektherapie en inspiratie in bij de Kamer van Koophandel. Acht maart 2012 was het nationale vrouwendag en tevens werd op die dag het Holi-feest gevierd. Wat een feestelijke energie kreeg de start van Vrije Klanken mee!

Negen jaar later is er nog steeds veel enthousiasme en motivatie.

Negen jaar later is zoveel dankbaarheid voelbaar voor mooie werkzaamheden, samenwerkingen, opdrachten, uitwisselingen, reacties, ideeën, en natuurlijk voor de vele vele klanken, melodieën, harmonieën vanuit het Hart naar het Hart. 

Daarom: van Harte bedankt voor de afgelopen jaren en...van Harte welkom in de komende tijd bij Vrije Klanken!

 

 

Video-opnames van liedjes uit Muziek Natuurlijk!! december 2020

Muziek Natuurlijk!! cover color.jpg

 

Liedjes vormen niet het enige, maar wel een belangrijk onderdeel van de muziekactiviteiten die beschreven staan in het boek Muziek Natuurlijk!! - muziekactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders.

Om een indruk te krijgen hoe je deze liedjes kunt uitvoeren, of om mee te zingen, zijn er nu video-opnames van de liedjes uit het boek. De opnames zijn niet opname-technisch en muzikaal tot in de finesses uitgewerkt, maar vormen gewoon een spontaan voorbeeld en inspiratiebron.

Neem gerust een kijkje of zing mee op de webpagina van het boek Muziek Natuurlijk!!

 

 

 

 

 

Nieuwe uitgave - bladmuziek Vijf Gebeden voor orgel - Jacqueline van Koolwijk november 2020

omslag partituur voor Vijf Gebeden p.1.jpg

De vijfdelige orgelcompositie met de titel Vijf Gebeden voor orgel is geïnspireerd door de Duitse middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen, en wel haar visioenen en de daar bij behorende miniaturen. Het vijfdelige werk ademt naast eenvoud, ook diepgang. De afzonderlijke delen met de titels Vertrouwen, Kracht, Onderscheidingsvermogen, Verlossing en Licht zijn bruikbaar in of rondom erediensten en andere reflectieve gelegenheden. Ieder deel is een op zichzelf staand klankgebed, direct het innerlijk aanrakend. De vijf delen kunnen echter ook als één compositie vertolkt worden.

“De Vijf Gebeden zijn enkele korte, zeer eenvoudige orgelcomposities. En daar zit juist de kracht van deze muziek. Door deze eenvoud  ervaar je de 5 thema's uit de Scivias van Hildegard von Bingen (Licht - Vertrouwen - Kracht - Onderscheidingsvermogen - Verlossing) als zeer intens. Met eenvoud bedoel ik niet eenvoudig of makkelijk maar puur, tot de essentie doordringen van de 5 thema's. Deze muziek heeft een verstillende, bezinnende, haast louterende uitwerking op mij. Je komt tot jezelf. De muziek zegt meer dan alleen die noten op papier, het stijgt er ver boven uit.Het zijn 5 pareltjes die iets heel wezenlijks toevoegen aan de orgelliteratuur.”

(ervaring docerend en uitvoerend musicus fluit.)

Prijs €8,50 excl. verzendkosten. 

Omvang 24 pagina's. ISMN: 979-0-69403-003-2; Uitgegeven in eigen beheer: J.van Koolwijk - Deest (2020). 

Meer informatie op webpagina aanbod / uitgaven / composities

Bestellen: info@vrijeklanken.nl 

 

Kerkorgelbezoek leerlingen z.m.l.k-scholen november 2020

De afgelopen jaren vonden er, telkens in de maand december, voor zeer moeilijk lerende kinderen kerkorgelconcertjes plaats in zowel de Lourdeskerk te Nijmegen, als in de H.H. Ewaldenkerk te Druten. De vele leerlingen konden de klanken van een kerkorgel en de entourage van een kerkgebouw beleven. En dat maakt indruk!

Op vrijdag 11 december 2020 zal er wederom een dergelijk kerkorgelbezoek plaats in de Ewaldenkerk aan de Hogestraat 2 te Druten.

De foto's geven een sfeerimpressie van de afgelopen jaren, maar deze foto's kunnen niet tippen aan de intense beleving van de leerlingen.

kerkorgel druten dec 2014 compr..jpg kerkorgelconcert dec. Druten 2014.JPG 20130913-Albertine Martijn-9502.jpg kerkorgel druten dec2014  compr..jpg concert 17dec2015 Nijmegen.jpg concert 13dec2016 Nijmegen.JPG
 

 

 

Concert: von Bingen van alle tijden - het universele en tijdloze gedachtengoed van Hildegard von Bingen mei 2020

affiche lezing en concert Druten 26102019 (vs2)-1.jpg

Er is een cd-opname verkrijgbaar. Klik hier: cd-uitgave Hildegard von Bingen Inspiration

Zaterdag 26 oktober 2019 vond in de Ewaldenkerk te Druten een lezing en concert plaats waarin het universele en tijdloze gedachtengoed van Hildegard von Bingen ter sprake werd gebracht en werd beluisterd.

Kitty Bouwman, theologe, docente spiritualiteit en mystiek en tevens auteur van het boek Mater Sapientia, gaf een lezing, ondersteund met een beeldende Power Point presentatie. (http://www.matersapientia.nl)

Aansluitend brachten Ute Kreidler i.s.m. trio NECTAR hun concertprogramma "Hildegard von Bingen Inspiration - Vijf Gebeden" ten gehore.  NECTAR bestond uit: Nicole Schmaloer - (alt-)fluit, Jacqueline van Koolwijk - orgel, piano, Siem Ranoesetiko - percussie.

Jacqueline van Koolwijk componeerde, geïnspireerd door vijf afbeeldingen uit “Scivias“ (“Wisse die Wege”), het eerste theologische visioenenboek van Hildegard von Bingen, “Vijf Gebeden” voor orgel, bestaande uit de delen: Vertrouwen, Kracht, Onderscheidingsvermogen, Verlossing en Licht. Deze korte indringende orgelwerken vormen de rode draad binnen de muziek in het concertprogramma en worden afgewisseld met composities van von Bingen en meditatieve improvisaties van het trio NECTAR. (O frondens virga, O quam mirabilis, Caritas abundat in omnia, Lux aeterna, De Spiritu Sancto.)

Doordrongen van de kracht van de liederen van Hildegard von Bingen en van de afbeeldingen behorend bij haar visioenen, ontvouwt zich de muziek binnen het concert spontaan en in het moment. De klanken zijn verstillend, ruimte gevend, energiek, beweeglijk en meditatief. Door de synergie van de warme, heldere stem van Ute Kreidler met het subtiele spel van NECTAR, kan de luisteraar muziek en afbeeldingen van Hildegard von Bingen op een nieuwe en diep doorleefde manier ervaren.

Ute Kreidler verdiept zich al jaren in het gedachtgoed en het vertolken van von Bingens liederen en bracht samen met trio NECTAR in 2018 een cd uit. Lees verder: https://www.spirit-antiqua.de/de/weitere-projekte/nectar-inner-silence/

Wilt u het concertgedeelte van dit programma beluisteren?

Er is een cd-opname verkrijgbaar. Klik hier: cd-uitgave Hildegard von Bingen Inspiration

 

Verrassingsconcert kamerkoor Kwintessens met werken van o.a. Jacqueline van Koolwijk februari 2020

kamerkoor Kwintessens o.l.v Raoul Boestens.jpg

Bladmuziek van de 2 uitgevoerde koorcomposities is verkrijgbaar. Klik hier voor meer informatie.

Op zondag 27 oktober 2019 werden de koorcomposities "Als de ziel luistert" en "Caritas abundat" van Jacqueline van Koolwijk verklankt door kamerkoor Kwintessens o.l.v. Raoul Boestens. Een topkoor en topdirigent. Naast de première van deze koorwerken, voerden zij eigen werken uit.  Het concert was voor Jacqueline namelijk een verjaardags-verrassing. (In april 2019 mocht zij 50 worden.) Het werd een bijzonder feestelijk concert .

Locatie: H.H. Ewaldenkerk, Hogestraat 2, DrutenInformatie over kamerkoor Kwintessens: http://www.kamerkoorkwintessens.nl/

Bladmuziek van de 2 uitgevoerde koorcomposities is verkrijgbaar. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Oudere berichten

Benieuwd naar aankondigingen of reflecties van evenementen die Vrije Klanken al wat langer geleden heeft aangeboden om zo een indruk te krijgen van wat Vrije Klanken zoal gedaan heeft? Klik dan hier voor gearchiveerde berichten.