home-img-small

Actueel

 

Meditatief Concert - Vijf Gebeden (orgel) afgewisseld met improvisaties op fluit mei 2022

Jacq en Nicole bij orgel concert Nijmegen. voor web.jpg

In dit meditatieve concert is er Ruimte voor Stilte en Meditatieve Muziek. Jacqueline van Koolwijk, musicus en muziektherapeute en Nicole Schmaloer, fluitiste en klankpedagoge, willen graag mensen ‘terug’ brengen naar de stilte in hunzelf. Naar de ware essentie van het bestaan. Dit doen zij door middel van meditatieve muziek en verstilling. Door met aandacht in het moment zelf te zijn, in contact met de ruimte en de aanwezigen.

Op zondag 15 mei 2022 in de R.K. kerk te Beuningen (Gld) is er ook Ruimte voor Stilte en Meditatiev MuziekDeze bijeenkomst is als een meditatiesessie, waarin de klanken van de vijfdelige orgelcompositie "Vijf Gebeden" afgewisseld met improvisaties op fluit, de aanwezigen in meditatie zullen leiden. 

 

 

Foto_Nicole_Schmaloer uitsnede.jpg

Dit meditatieve concert is geïnspireerd door het universele en tijdloze gedachtengoed van Hildegard von Bingen.

Jacqueline van Koolwijk componeerde, geïnspireerd door vijf afbeeldingen uit “Scivias“ (“Wisse die Wege”), het eerste theologische visioenenboek van Hildegard von Bingen, “Vijf Gebeden” voor orgel, bestaande uit de delen: Vertrouwen, Kracht, Onderscheidingsvermogen, Verlossing en Licht.

Deze korte indringende orgelwerken, uitgevoerd door de componiste zelf,  vormen de rode draad binnen dit concert. De delen uit de orgelcompositie worden afgewisseld met meditatieve improvisaties, afgestemd op de orgelwerken en de ruimte van de  Corneliuskerk, door Nicole Scmaloer op o.a. fluiten.  Tussen de instrumentale gedeelten is er ruimte voor verstilling.

Tijd: van 14u tot 15u . Iedereen is van harte welkom! Toegang geschied op basis van een vrije gift.

Meer informatiehttps://www.johannesxxiii.nl/2-algemeen/685-vijf-gebeden

Beschrijving aanbod Ruimte voor Stilte en Meditatieve Muziek.

 

Stiltewandeling & Klankveld zingen in 2022 april 2022

Strandwandeling

Vanaf mei 2022 zijn er weer bijeenkomsten om samen in stilte te wandelen en klankvelden te zingen.

Stiltewandeling. Stap voor stap komen gedachten tot rust. Stiller en ontvankelijker. Horend wat om en in je is. Met iedere stap meer verbonden. Meer luisterend naar de stille Stem die in jou, die in alles is. 

Klankveld zingen. Stil staan. Ademkleuren, tonen, harmonieën ontvouwen zich op het ritme van onze adem. Als vanzelf, natuurlijk, vrij. Een klankveld wordt hoorbaar en brengt ons, alsook het landschap om ons heen, in een natuurlijke, harmonieuze trilling. Alles en iedereen zingt zijn eigen lied. Alles wordt hoorbaar als één symfonie, welke telkens weer verwondert.  Wat een klankrijke Verbinding!  Wandel en zing je mee?

Data en locaties: 

 • Donderdag 19 mei omgeving Bergharen
 • Donderdag 16 juni omgeving Horssen
 • Donderdag 7 juli omgeving Hernen
 • Donderdag 4 augustus omgeving Wamel

Tijden: We wandelen van: 19.30u tot ca. 20.45u. We gaan ieder afzonderlijk naar de wandellocatie. Preciese gegevens van die locatie ontvang je na opgave.

Kosten: €10 p.p. Begeleiding: Jacqueline van Koolwijk (musicus, muziektherapeute) & André Janssen (streekgids, dichter). Opgave & informatie: info@vrijeklanken.nl, 0487-511568. Bekijk ook de flyer: Stiltewandeling en Klankveld Zingen 2022.pdf

 

 

Heelzang-traject - 6 bijeenkomsten februari 2022

Jacq herfst 2019-2 (uitsnede).jpg

“Een verfrissende en pure benadering van klank en muziek, die ons dichter bij de Bron en in de Eenheid brengt."

"Echt, authentiek, ieder zichzelf.” “Samenvallen met elkaar.”

“Aardend, verstillend en veel plezier.”

“Bijeenkomsten vol inspiratie.”

(Ervaringen van deelnemers)

 

Heerlijk vrij en bezield zingen binnen de maandelijkse bijeenkomsten van de Heelzang.  Zingen binnen een Heelzang-traject is zingen als heling, meditatie en inspiratie voor lichaam, hart en ziel. Tijdens de bijeenkomsten gaan we o.a. bezig met: het laten ontvouwen van ademkleuren en van helende langgerekte tonen, het zingen van mantra's / eenvoudige melodieën en  geïmproviseerde klankvelden.

Het zingen van klankvelden vormt het hart van de Heelzangbijeenkomsten en is iedere keer weer verrassend, nieuw, verdiepend, innerlijk verstillend en ruimte gevend, aldus de ervaring van deelnemers.

De gezongen klanken worden instrumentaal ondersteund op o.a. swaramandala, nada tarangini, tamboura.

Vanaf september 2022 start een nieuw Heelzangtraject. De data zullen op deze website vermeld worden zodra deze bekend zijn. Tijd: zaterdagochtenden van 10.30 - 12.30u.

Locatie: Vrije Klanken, Gravendaal 1 Deest.

Kosten: € 120,- voor 6 bijeenkomsten van 2 uur, in kleine groepjes. 

Interesse? Neem contact op voor meer informatie.

Wil je graag eerste een (individuele) kennismaking? Neem dan gerust contact op. 

 

 

 

Vrije Klanken wenst u een Klankrijk en Inspirerend 2022!! maart 2022

feestlogo Vrije Klanken.jpg

Wist u dat Vrije Klanken dit jaar haar 10 jarig bestaan mag vieren?

Tien jaar geleden, op 8 maart, schreef Jacqueline van Koolwijk haar bedrijf voor muziek, muziektherapie en inspiratie in bij de Kamer van Koophandel. Acht maart 2012 was het nationale vrouwendag en tevens werd op die dag het Holi-feest gevierd. Wat een feestelijke energie kreeg de start van Vrije Klanken mee!

Tien jaar later is er nog steeds veel enthousiasme en motivatie.

Tien jaar later is zoveel dankbaarheid voelbaar voor mooie werkzaamheden, samenwerkingen, opdrachten, uitwisselingen, reacties, ideeën, en natuurlijk voor de vele vele klanken, melodieën, harmonieën vanuit het Hart naar het Hart.

Vanwege dit feestelijke feit en vanuit dankbaarheid, zullen er gedurende 2022 bijzondere en feestelijke bijeenkomsten zijn. .

 • Op 15 mei is er een meditatieve sessie met Vijf Gebeden voor orgel afgewisseld met fluitimprovisaties.
 • In de zomermaanden zijn er weer bijeenkomsten in de natuur: Stiltewandelingen & Klankveld Zingen.

Informatie over deze bijeenkomsten vind je hieronder. Even scrollen dus.

Maar er volgt meer....Houdt dus de website, mailing of facebook-pagina van Vrije Klanken in de gaten! 

Van Harte bedankt voor de afgelopen jaren en...van Harte welkom in de komende tijd bij Vrije Klanken!

 

Verhalenvoorstelling "Een nieuw begin" maart 2022

logo.jpg

Als de lente aanbreekt, loopt de natuur weer uit. Nieuw leven ontpopt zich, barst open. In de natuur, in onszelf. Wat in de wintertijd lag te waken, komt nu tevoorschijn, is vol van beloften maar kwetsbaar. Moet er eerst iets sterven wil er nieuw leven mogelijk zijn? In deze voorstelling komen verschillende verhalen aan bod waarin deze aspecten verwoord zijn. Over de mus en de zonnebloem, de Maïsmoeder, en hoe het licht in de wereld kwam. Deze, en andere verhalen worden verteld, met muzikale begeleiding van Jacqueline van Koolwijk op keyboard en diverse (snaar-)instrumenten (o.a. hapi-drum, gitaar, swaramandala, nada tarangini).

Edgar Nollen en Jan Tijssen kennen elkaar van de Nationale Vertelschool waar zij een opleiding deden tot verhalen vertellen. Jacqueline van Koolwijk is musicus en muziektherapeute, en werkt vanuit haar eigen bedrijf Vrije Klanken. Zij treden al enkele jaren samen succesvol op met het kerstvertelprogramma ‘Kerstverhalen wereldwijd’.

Voor meer informatie over de verhalen en de vertellers, https://www.bezielendeverhalen.nl/

 

 

Feestelijke dag met veel Ruimte voor Stilte en Meditatieve Muziek i.k.v. 10 - jarig jubileum Vrije Klanken januari 2022 

instrumentarium 01402021.JPG

Omdat Vrije Klanken 10 jaar geleden haar levenslicht zag, vieren we dit in 2022!

Op zaterdag 5 maart  worden er gedurende de dag diverse meditatieve sessies met klank aangeboden, door Jacqueline van Koolwijk en Nicole Schmaloer,  in het prachtige protestante kerkje te Boven Leeuwen

 • In de ochtend van deze dag, van 10.30 tot 11.30u,  zal er een sessie  " Scheppend Musiceren -  Creëren vanuit je diepste Verlangen" worden aangeboden. 
 • Tussen 13 en 14u is er voor kinderen t/m 5 jaar een prachtig verhaal met veel klanken getiteld "Waar is muis?" Een beschrijving vind je via: http://www.deventerfluitschool.nl/uitv-act2.htm
 • Ben je ouder dan 5? Dan is er de gelegenheid om tussen 13 en 14u deel te nemen aan de Stiltewandeling & Klankveld Zingen.
 • In de namiddag, van 15 tot 16.30u,  kun je, deelnemen aan een sessie "Klankvelden Zingen afgewisseld met fluitimprovisaties".

Alle onderdelen zijn afzonderlijk te volgen en zijn vrij toegankelijk zijn. Entree geschiedt op basis van een vrije gift. Opgeven is echter wel wenselijk i.v.m. voorbereidingen. Dit kan via info@vrijeklanken.nl of 0487-511568,

Locatie: protestante kerkje Waalbandijk 19, 6657 Boven-Leeuwen

Een beschrijving van de ochtend- en namiddag sessies, vind je in de flyer: Beschrijving aanbod Ruimte voor Stile en Meditatieve Muziek

 

Kerkorgelbezoek leerlingen z.m.l.k-scholen oktober 2021

De afgelopen jaren vonden er, telkens in de maand december, voor zeer moeilijk lerende kinderen kerkorgelconcertjes plaats in zowel de Lourdeskerk te Nijmegen, als in de H.H. Ewaldenkerk te Druten. De vele leerlingen konden de klanken van een kerkorgel en de entourage van een kerkgebouw beleven. En dat maakt indruk!

Op vrijdag 17 december 2021 zal er wederom een dergelijk kerkorgelbezoek plaats in de Ewaldenkerk aan de Hogestraat 2 te Druten.

De foto's geven een sfeerimpressie van de afgelopen jaren, maar deze foto's kunnen niet tippen aan de intense beleving van de leerlingen.

kerkorgel druten dec 2014 compr..jpg kerkorgelconcert dec. Druten 2014.JPG 20130913-Albertine Martijn-9502.jpg kerkorgel druten dec2014 compr..jpg concert 17dec2015 Nijmegen.jpg concert 13dec2016 Nijmegen.JPG
 

 

Verhalenvertelvoorstelling "Zomeravondvertellingen" mei 2021

IMG_0254.JPG

Welkom op een avond vol verhalen en muziek in de bijzondere natuur van het land van Maas en Waal!

Verhalenvertellers Edgar en Jan en musicus Jacqueline wandelen samen met u tussen de oude meidoorns, over groene grasvlaktes en langs de oever van de Waal. Op mooie plekken kunt u luisteren naar onze zomeravondverhalen. Zo is er het Indiaanse verhaal over de wind die graag wil trouwen, maar dan alleen met een vrouw die hem kan zien. Maar hoe kun je de wind zien? Uit de Griekse mythologie leren we dat het vroeger altijd zomer was, maar door een tragische gebeurtenis de seizoenen zijn ontstaan. En in een verhaal uit Ecuador wordt duidelijk waarom de zonnebloem altijd met de zon mee beweegt. 

Een enerverend programma dus vol natuurgeesten, twistende goden en tragische prinsen omlijst door bezielende muziek.

De Zomeravondvertellingen vinden plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 juli 2021. Het programma zelf begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. De kosten zijn €15,00. We verzamelen bij het fietsrustpunt aan de Waalbanddijk te Deest.

U kunt u opgeven door een mail te sturen aan bezielendeverhalen@gmail.com Geef hierbij aan welke avond u wilt komen en met hoeveel personen. U krijgt dan van ons een mail om de reservering te bevestigen. Er kunnen maximaal 15 personen mee.

Voor meer informatie kijkt u op: www.bezielendeverhalen.nlBekijk de uitgebreide flyer: Flyer zomeravondvertellingen 2021.pdf

 

Inspiratiebijeenkomst en Traject Scheppend Musiceren - creëren vanuit je diepste Verlangen juni 2021

instrumentarium 01402021.JPG

De mens  musiceert, schildert, schrijft, maakt beelden, danst, schrijft gedichten…… Schijnbaar ligt er in ons een niet te stoppen impuls verankerd, die ons telkens weer aanspoort om te creëren, te scheppen, te manifesteren. Waar komt die impuls vandaan? Waar vindt het zijn diepste oorsprong? En als we creëren, kunnen we dan die oorsprong blijven voelen? Kunnen we in verbinding blijven met die allereerste diepe impuls?

De inspiratiebijeenkomst Scheppend Musiceren vormt zowel voor de 2 uitvoerende musici, als de luisteraar een ontdekkingstocht naar het creëren vanuit je diepste Verlangen, waarbij ook thema’s als Inspiratie, Manifestatie, Ritme en de Vormloosheid-binnen-de-Vorm zullen worden verklankt.

De inspiratiebijeenkomst Scheppend Musiceren wordt verzorgd door Jacqueline van Koolwijk (docerend/uitvoerend musicus en muziektherapeute) en Nicole Schmaloer (docerend/uitvoerend musicus en klankpedagoge). Beide musici zullen op verschillende instrumenten en met hun stem klank geven aan wat zich vanuit hun diepste verlangen wil ontvouwen. Klank geven aan die niet te stoppen impuls om te creëren, te scheppen en te manifesteren.

Je kunt deelnemen aan de inspiratiebijeenkomst Scheppend Musiceren op: 

 • 12 juni 2021 vindt er in het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3 te Deventer een inspiratiebijeenkomst Scheppend Musiceren plaats.  Tijd –10u tot ca. 11u. Ontvangst 9.45u. Na afloop is er mogelijkheid om na te praten bij een kopje koffie of thee. Kosten - De kosten voor deze bijeenkomst bedragen €15,00.  ¹
 • 26 juni 2021 in het Cultuurkerkje, Notaris Roesstraat 11 te Winssen. Tijd: 10.30 - 12.30. Kosten: €15,00

Aanmelden en info

 - In verband met een beperkt aantal plaatsen, graag van te voren aanmelden bij Jacqueline van Koolwijk: info@vrijeklanken.nl – 0487-511568 Uitnodiging: Beschrijving Scheppend musiceren 

¹ Ben je tijdens de inspiratiebijeenkomst innerlijk geraakt door de klanken, door de thema’s? Voel je in jezelf de impuls om te  creëren en te musiceren vanuit je diepste Verlangen? Dan vormt het Traject Scheppend Musiceren de mogelijkheid om zélf de ontdekkingstocht te maken m.b.v. klanken, je stem en het bespelen van muziekinstrumenten. 

Data: zaterdagen 4 september, 18 september, 2 oktober, 16 oktober, 6 november. Tijd:10:30 – 12:30 uur.

Locatie: Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, 7411 EP Deventer. Kosten: €190 p.p. per traject incl. koffie/thee. 

Flyer taject: traject scheppend musiceren (A5) met instr.foto

 

Voel jij je als organisator van inspirerende bijeenkomsten aangesproken door het bovenstaande? Of herken je je in de thematiek, maar werk je met andere (creatieve) middelen? Neem dan gerust contact op. Wellicht kunnen we op een mooie creatieve manier samenwerken en creëren.

 

Video-opnames van liedjes uit Muziek Natuurlijk!! december 2020

Muziek Natuurlijk!! cover color.jpg

 

Liedjes vormen niet het enige, maar wel een belangrijk onderdeel van de muziekactiviteiten die beschreven staan in het boek Muziek Natuurlijk!! - muziekactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders.

Om een indruk te krijgen hoe je deze liedjes kunt uitvoeren, of om mee te zingen, zijn er nu video-opnames van de liedjes uit het boek. De opnames zijn niet opname-technisch en muzikaal tot in de finesses uitgewerkt, maar vormen gewoon een spontaan voorbeeld en inspiratiebron.

Neem gerust een kijkje of zing mee op de webpagina van het boek Muziek Natuurlijk!!

 

 

 

 

 

Nieuwe uitgave - bladmuziek Vijf Gebeden voor orgel - Jacqueline van Koolwijk november 2020

omslag partituur voor Vijf Gebeden p.1.jpg

De vijfdelige orgelcompositie met de titel Vijf Gebeden voor orgel is geïnspireerd door de Duitse middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen, en wel haar visioenen en de daar bij behorende miniaturen. Het vijfdelige werk ademt naast eenvoud, ook diepgang. De afzonderlijke delen met de titels Vertrouwen, Kracht, Onderscheidingsvermogen, Verlossing en Licht zijn bruikbaar in of rondom erediensten en andere reflectieve gelegenheden. Ieder deel is een op zichzelf staand klankgebed, direct het innerlijk aanrakend. De vijf delen kunnen echter ook als één compositie vertolkt worden.

“De Vijf Gebeden zijn enkele korte, zeer eenvoudige orgelcomposities. En daar zit juist de kracht van deze muziek. Door deze eenvoud  ervaar je de 5 thema's uit de Scivias van Hildegard von Bingen (Licht - Vertrouwen - Kracht - Onderscheidingsvermogen - Verlossing) als zeer intens. Met eenvoud bedoel ik niet eenvoudig of makkelijk maar puur, tot de essentie doordringen van de 5 thema's. Deze muziek heeft een verstillende, bezinnende, haast louterende uitwerking op mij. Je komt tot jezelf. De muziek zegt meer dan alleen die noten op papier, het stijgt er ver boven uit.Het zijn 5 pareltjes die iets heel wezenlijks toevoegen aan de orgelliteratuur.”

(ervaring docerend en uitvoerend musicus fluit.)

Prijs €8,50 excl. verzendkosten. 

Omvang 24 pagina's. ISMN: 979-0-69403-003-2; Uitgegeven in eigen beheer: J.van Koolwijk - Deest (2020). 

Meer informatie op webpagina aanbod / uitgaven / composities

Bestellen: info@vrijeklanken.nl 

 

Concert: von Bingen van alle tijden - het universele en tijdloze gedachtengoed van Hildegard von Bingen mei 2020

affiche lezing en concert Druten 26102019 (vs2)-1.jpg

Er is een cd-opname verkrijgbaar. Klik hier: cd-uitgave Hildegard von Bingen Inspiration

Zaterdag 26 oktober 2019 vond in de Ewaldenkerk te Druten een lezing en concert plaats waarin het universele en tijdloze gedachtengoed van Hildegard von Bingen ter sprake werd gebracht en werd beluisterd.

Kitty Bouwman, theologe, docente spiritualiteit en mystiek en tevens auteur van het boek Mater Sapientia, gaf een lezing, ondersteund met een beeldende Power Point presentatie. (http://www.matersapientia.nl)

Aansluitend brachten Ute Kreidler i.s.m. trio NECTAR hun concertprogramma "Hildegard von Bingen Inspiration - Vijf Gebeden" ten gehore.  NECTAR bestond uit: Nicole Schmaloer - (alt-)fluit, Jacqueline van Koolwijk - orgel, piano, Siem Ranoesetiko - percussie.

Jacqueline van Koolwijk componeerde, geïnspireerd door vijf afbeeldingen uit “Scivias“ (“Wisse die Wege”), het eerste theologische visioenenboek van Hildegard von Bingen, “Vijf Gebeden” voor orgel, bestaande uit de delen: Vertrouwen, Kracht, Onderscheidingsvermogen, Verlossing en Licht. Deze korte indringende orgelwerken vormen de rode draad binnen de muziek in het concertprogramma en worden afgewisseld met composities van von Bingen en meditatieve improvisaties van het trio NECTAR. (O frondens virga, O quam mirabilis, Caritas abundat in omnia, Lux aeterna, De Spiritu Sancto.)

Doordrongen van de kracht van de liederen van Hildegard von Bingen en van de afbeeldingen behorend bij haar visioenen, ontvouwt zich de muziek binnen het concert spontaan en in het moment. De klanken zijn verstillend, ruimte gevend, energiek, beweeglijk en meditatief. Door de synergie van de warme, heldere stem van Ute Kreidler met het subtiele spel van NECTAR, kan de luisteraar muziek en afbeeldingen van Hildegard von Bingen op een nieuwe en diep doorleefde manier ervaren.

Ute Kreidler verdiept zich al jaren in het gedachtgoed en het vertolken van von Bingens liederen en bracht samen met trio NECTAR in 2018 een cd uit. Lees verder: https://www.spirit-antiqua.de/de/weitere-projekte/nectar-inner-silence/

Wilt u het concertgedeelte van dit programma beluisteren?

Er is een cd-opname verkrijgbaar. Klik hier: cd-uitgave Hildegard von Bingen Inspiration

 

Verrassingsconcert kamerkoor Kwintessens met werken van o.a. Jacqueline van Koolwijk februari 2020

kamerkoor Kwintessens o.l.v Raoul Boestens.jpg

Bladmuziek van de 2 uitgevoerde koorcomposities is verkrijgbaar. Klik hier voor meer informatie.

Op zondag 27 oktober 2019 werden de koorcomposities "Als de ziel luistert" en "Caritas abundat" van Jacqueline van Koolwijk verklankt door kamerkoor Kwintessens o.l.v. Raoul Boestens. Een topkoor en topdirigent. Naast de première van deze koorwerken, voerden zij eigen werken uit.  Het concert was voor Jacqueline namelijk een verjaardags-verrassing. (In april 2019 mocht zij 50 worden.) Het werd een bijzonder feestelijk concert .

Locatie: H.H. Ewaldenkerk, Hogestraat 2, DrutenInformatie over kamerkoor Kwintessens: http://www.kamerkoorkwintessens.nl/

Bladmuziek van de 2 uitgevoerde koorcomposities is verkrijgbaar. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Oudere berichten

Benieuwd naar aankondigingen of reflecties van evenementen die Vrije Klanken al wat langer geleden heeft aangeboden om zo een indruk te krijgen van wat Vrije Klanken zoal gedaan heeft? Klik dan hier voor gearchiveerde berichten.