home-img-small

Vrije Klanken Archief

Hieronder staan items die eerder verschenen op de pagina actueel. Aankondigingen en/of terugblikken van reeds voorbije evenementen, maar wellicht toch nog steeds de moeite waard om te bekijken om zo een indruk te krijgen van wat Vrije Klanken zoal gedaan heeft.

Medewerking aan conferentie NEXT STOP maart 2019

De Kom 3 Joppe Fotografie compr.voor web.jpg

Op 10 april 2019 zal o.a. Vrije Klanken, Jacqueline van Koolwijk,  een workshop "Klank als Communicatiemiddel" aanbieden binnen conferentie NEXT STOP. 

Next Stop is een conferentie voor iedereen die werkt met mensen met een beperking óf dat wil gaan doen. Er zal ruimschoots aandacht zijn voor cultuur in het speciaal onderwijs, vso en praktijkonderwijs. Noteer de datum in je agenda en meld je aan!

Locatie en tijd: Antropia, Hoofdstraat 8, 3776 MH Driebergen-Zeist. Van 10.00 tot 16.00u. Kosten: €70

Meer informatie en hoe je je kunt opgeven voor deze dag, is te vinden op de website van LKCA:  https://nextstop.lkca.nl/

 

Concert “Vijf Gebeden” geïnspireerd door Hildegard von Bingen op CD september 2018

In september van 2018 verschijnt een cd met het gehele concertprogramma van "Vijf Gebeden". 

Bekijk en beluister alvast foto's en fragmenten op de website van Ute Kreidler 

https://www.spirit-antiqua.de/de/weitere-projekte/nectar-inner-silence/

Het was een geslaagd concert t.g.v. het 5-jarig bestaan van Vrije Klanken op 19 maart 2017 in de Lourdeskerk te Nijmegen! We hebben zoveel mooie en ont-roerende reacties mogen ontvangen op de samenwerking van NECTAR met de Duitse soprane Ute Kreidler. De liederen, de première van de orgelcompositie Vijf Gebeden en de improvisaties geïnspireerd door teksten en afbeeldingen van de Duitse mystica, kruidengeneeskundige, componiste en abdis Hildegard von Bingen, vonden werkelijk een verstillende en diepe weerklank bij het publiek. 

Ons voornemen is dan ook om dit concertprogramma ook op andere locaties aan te gaan bieden. Voorstellen voor geschikte locaties zijn welkom!

Meer informatie over de inhoud van dit concertprogramma, zie VIJF GEBEDEN - omschrijving concertprogramma concept (3).pdf

Informatie over de cd met de orgelcompositie "Vijf Gebeden, zie bij aanbod cd's

 

Concert Vijf Gebeden 19 maart 2017 IMG_6884 compr. voor web.jpg Concert Vijf Gebeden 19 maart 2017 IMG_6865 compr. voor web.jpg

Concert Vijf Gebeden 19 maart 2017

 
Concert Vijf Gebeden 19 maart 2017 IMG_6750 compr. voor web.jpg

Concert Vijf Gebeden 19 maart 2017 DV_L2330 compr. voor web.jpg

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concert "Vijf Gebeden - Hildegard von Bingen Inspiration" februari 2019

2019 maart 10 Vijf Gebeden-Plakat DIN A3-page-001.jpg

Op zondag 10 maart 2019 zullen Ute Kreidler, sopraan, en het trio NECTAR, het concertprogramma "Vijf Gebeden" ten gehore brengen in Klangraum 21, Alte Papierfabrik, Eduard Man-strasse 3, 67280 Ebertsheim (Dld). Aanvang 17.00 uur.

Het concert wordt gegeven om de uitgave van de cd met de gelijknamige titel te vieren. Deze cd zag op 17 september 2018 het daglicht.

Meer informatie over deze cd-uitgave: scroll een stukje naar beneden in dit actueel-overzicht of kijk bij uitgaven.

Meer infromatie over het concert en uitvoerenden is te vinden op https://www.spirit-antiqua.de/de/weitere-projekte/nectar-inner-silence/

PDf-bestand van uitnodiging: 2019 maart 10 Vijf Gebeden-Plakat DIN A3.pdf

 

 

 

 

 

 

Stiltewandeling met live Muziek mei 2017

swaramandala en Jacq.JPG

"Als de ziele luistert
spreekt het al een taal dat leeft,'t lijzigste gefluister

ook een taal en teken heeft ...als de ziele luistert!"

(Guido Gezelle (1859) Bron: “Kleengedichtjes”)

José Koster, dé Tuinvrouw van Nature, vroeg of ik een activiteit wilde aanbieden waardoor mensen middels luisteren een hernieuwde verbinding krijgen met de natuur inclusief hun eigen tuin en natuurlijk zichzelf. Daarom wordt er op zaterdag 26 augustus een stiltewandeling met muziek aangeboden in de prachtige Hortus te Nijmegen. Deze activiteit vindt plaats binnen een reeks van inspirerende "zinnelijke Zaterdagen".

Wat gaan we doen? Met een stille (groeps-)wandeling door de prachtige natuur van de botanische tuin en theetuin van Hortus Nijmegen kunnen we beleven, hoe gedachten stiller worden, de zintuigen ontvankelijker en hoe je je meer en meer verbonden voelt met de natuur om je heen en met jezelf. Het wandelen wordt afgewisseld door enkele klankmomenten: Jacqueline speelt op de natuur afgestemde improvisaties op het snaarinstrument swaramandala. Het luisteren naar de natuur en de klanken, maakt je gedachten stiller. Door die stilte ga je nog beter luisteren naar wat er om en in je is.

Opgeven voor de wandeling kan tot uiterlijk zondag 20 augustus. Meer informatie en opgave: http://www.tuinvrouwvannature.nl/Zes%20Zinnelijke%20Zaterdagen/Zes%20Zinnelijke%20Zaterdagen.html

 

Mantra's Zingen en Meditatie  2016 - 2018

10836.Afferden.vm_NH -bewerkt.jpgSamen mantra's zingen afgewisseld met stilte meditaties op sfeervolle locaties.

De mantra-zang werd begeleid op unieke snaarinstrumenten: swaramandala en nada tarangini, aangevuld met "licht"-klinkende percussie-instrumenten. Zangervaring is niet nodig; iedereen die graag zingt en bewuster wenst te worden van zichzelf is van harte welkom!

Locaties waar de bijeenkomsten plaats gevonden hebben zijn:

 • 14e eeuwse oude toren in het Gelderse Afferden (2016 en 2017)
 • Stoomgemaal de Tuut Appeltern (2018)
 • Protestantse kerk, Boven-Leeuwen (2018)
 • Protestantse kerk, Horssen (2018)

"Mantra.

Klanken trommelvliesstrelend celtrillend melodieus reinigend zwevend langzaam wegglijdend innerlijke schoonheid verklankend"

(ervaring in dichtvorm deelnemer  Meditatief Zingen)

 

 

Muziek in Beeld 2012-2017

uitnodiging Muziek in Beeld 2016-2017.jpg

Vrije Klanken heeft in de afgelopen jaren geregeld filmavonden aangeboden over de werking van muziek op de mens en zijn omgeving en over inspirerende componisten. Inspirerende avonden die na het zien van de film ook nog eens inspirerende gesprekken op mochten leveren. Natuurlijk werd het geheel gezellig omlijst door koffie of thee met appeltaart vooraf en een drankje, knabbels en popcorn voor bij de film of daarna.

In een heerlijk gastvrije omgeving, heb ik, onder het genot van een kopje koffie met taart, een aantal films gezien, die me raakten, die onderhoudend waren en die, middels de nabespreking, stof gaven tot nadenken over het effect van muziek op diverse terreinen."
(ervaring van een trouwe bezoeker aan de Vrije Klanken filmavonden.)
 

Heb je zin om ook eens in gezelschap zo'n inspirerende "muziekfilm" te bekijken? Neem gerust contact op!

De hieronderstaande films werden aangeboden in de periode van 2012 tot 2017:

 • Heimatklänge
 • Koyaanisqatsi met muziek van Philip Glass
 • As it is in heaven
 • Cymatics - Hans Jenny (deel I en II)
 • Effortless Mastery – een presentatie van Kenny Werner
 • The story of the weeping camel
 • Over Canto
 • Das Lied des Lebens
 • Tales of music and the brain
 • August Rush
 • 24 preludes for a fugue – Arvo Pärt
 • Les Choristes
 • Powaqqatsi – muziek van Philip Glass
 • Cristal Liturgy – Olivier Messiaen
 • El Sistema
 • Die Grosse Stille
 • Toonmeesters: documentaires over: Sofia Goebaidulina, Galina Oestvolskaja, Henryk Górecki
 • John Cage - Journeys in Sound 
 • Touch the Sound: A Sound Journey with Evelyn Glennie
 • The red violin
 • Erbarme Dich - Matthäus Passion Stories
 • Regilaul, songs of the ancient sea
 • Om de wereld in 50 concerten
 • Tan Dun- Tea
 • Ik ben die ik ben
 • In pursuit of Silence

Heilige Bellen november 2016

Heilige Bellen 2015Zaterdag 10 december werd het kerkgebouw in Deest opengesteld, er waren rondleidingen en er werden historische en unieke materialen ten toon gesteld. Het was de dag om afscheid te nemen van dit unieke gebouw in haar huidige functie. Om 15.00u klonekn er de "Heilige Bellen" er in de doopkapel met haar prachtige acoustiek, m.m.v. PercuSiem en Jacqueline van Koolwijk van Vrije Klanken. Toegang is vrij. Van harte welkom! Locatie:  R.K. kerk, Grotestraat, Deest.

Lees meer achtergrondinformatie over "Heilige Bellen"

 

 

 

Inner Light - feestelijke yoga- en klanksessie Juli 2016

Licht 2 052016.JPGWanneer de dagen korter worden, gaan we als vanzelf meer en meer met de aandacht naar binnen. Het is een uitnodiging om ons bewuster te verbinden met ons innerlijke Licht.

Op vrijdagavond 4 november ondersteunen yoga-oefeningen en live gespeelde klanken op unieke snaarinstrumenten ons om de connectie met dat Licht te voelen en in stand te houden. De avond zal geopend worden met een gedicht en live muziek, waarna Wendy ons zal begeleiden bij yoga-oefeningen afgestemd op ons innerlijk Licht. Ook deze yoga-oefeningen worden weer ondersteuned met levende muziek. Tot slot zal er gezamenlijk een Lichtritueel uitgevoerd worden en is er gelegenheid om een kop thee te drinken met een biologische versnapering en... een kleine lichtende verrassing. De avond wordt geleid door Wendy Dowling, yoga-docente bij Namaha Yoga. en Jacqueline van Koolwijk, musicus en muziektherapeute bij Vrije Klanken.

Datum en tijd: vrijdag 4 november, 19.30 - 21.30u. Locatie: "Namaha Yoga", Kerkeland 9, Druten. Kosten: incl. thee, versnapering en verrassing: €22,50 Info en opgave: info@namahyoga.nl / 0487-512785 / http://namahayoga.nl

Compositie op Cd Nectar muziek bij film over Jeroen Bosch juni 2016

jheronimus Bosch 500 jaar zijn tijd vooruit.jpg"Inkeer", compositie van Jacqueline van Koolwijk en tevens  de eerste track op de cd van Nectar, is door Bob Kukler gekozen als ondersteunende muziek bij zijn film "Jheronimus Bosch - 500 jaar zijn tijd vooruit". De film was vanaf 1 juni t/m 30 september 2016 dagelijks te bekijken en te beluisteren in De Muzerije in Den Bosch. Inmiddels is de film op DVD verkrijgbaar. Meer informatie over de film en de vertoning ervan, is te vinden op http://www.jheronimusboschfilm.nl/.

Filmtrailer: http://www.jheronimusboschfilm.nl/#!/naar-de-trailer/

 

 

4-jarig Jubileum Vrije Klanken januari 2016

Dit jaar bestaat Vrije Klanken 4 jaar. Op zondag 6 maart werd er daarom in de Deester kerk een dag aangeboden gevuld met ... Vrije Klanken!

In de ochtend was er gelegenheid om samen eenvoudige melodieën en mantra's te zingen, die afgewisseld werden met korte meditaties in stilte.

In de middag was er  een bezield concert door NECTAR én werd hun eerste cd gepresenteerd.

Naast deze klankactiviteiten waren er de hele dag prachtige kunstwerken van Marjo Smits te bewonderen. http://www.marjo.eu

uitnodiging 4 jarig 6 maart 2016 (3)-page-001.jpg 20160306_120154.jpg 12801608_1721703751405896_5347892072936984191_n.jpg
20160306_120256.jpg
20160306_132404.jpg 12068395_1721703408072597_645143080838614200_o.jpg 12819469_1032349446804320_5641430945196915434_o.jpg

 

Klankvelden zingen - weekend op Alandi Retreat Site te Steyl oktober 2015

alandbri.jpgHet is een voorrecht om op deze bijzondere locatie, die al jaren lang dag in dag uit vervuld is van muziek, spiritualiteit, liefde en gastvrijheid, een weekend lang te mogen zingen en te verblijven.

We gaan samen genieten van vrij geïmproviseerde melodielijnen die zich van binnenuit ontvouwen. Horen hoe harmonieën en melodielijnen, gebaseerd op Indiase ragas, zich als langzaam aan elkaar voorbij glijdende wolken bewegen, altijd weer verrassend welke vormen en welke samenklanken er zullen ontstaan.

 “Klankvelden” geeft je op een creatieve en muzikale manier de ervaring hoe je samen met je medemens en je omgeving, harmonieus kunt leven, waarbij je een sterke verbinding blijft ervaren met jezelf: je eigen adem en toon.

In de huidige tijd zien we vaak dat mensen overspoeld worden door prikkels van buiten en zich afsluiten, zich verharden. Óf dat mensen zo graag samen met anderen willen samenleven dat ze zichzelf verliezen. “Klankvelden” geeft je op een mooi klinkende manier de ervaring hoe je samen kunt leven, zonder je te hoeven afsluiten en zonder jezelf te hoeven verliezen.

Start: vrijdag 18 december om 19.30u. Einde zondag 20 december 2015 om 16.30u. Locatie: Alandi Retreat Site, Kloosterstraat 8c 5935 CB, Steyl. 077- 3268219.

Klankvelden Alandi 2015 (1) compr voor web.jpg Klankvelden Alandi 2015 (2) compr. voor web.jpg Klankvelden Alandi 2015 (4) compr. voor web.jpg

Klankvelden Alandi 2015 (3) compr. voor web.jpg

 

Concerten met Gery Vermeulen Ensemble juni 2015

Gery Vermeulen Ensemble - 2014 cropped-4674-8625.jpg

Op zaterdag 6 juni en zondag 7 juni 2015 was het Gery Vermeulen Ensemble weer te beluisteren tijdens tuinconcerten "Buiten - gewoon - klassiek!" in De Tuinen van Appeltern, Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern. Een gevarieerd repertoire afgestemd op de natuurlijke omgeving. Fotoimpressies van deze concerten zijn te vinden op: http://josbraam1955.blogspot.nl/ en op http://stichtinggewoonklassiek.blogspot.nl/2015/06/fotoreportage-gery-vermeulen-ensemble.html

Het Gery Vermeulen Ensemble bestaat uit: Gery Vermeulen-zang, Freddy van Maurik - piano / zang, Kees Alblas - orgel / spinet, Nicole Schmaloer - fluit, Jacqueline van Koolwijk - piano / swaramandala en PercuSiem - percussie.

Natuur Tonen - augustus 2014

In de zomer biedt Jacqueline van Koolwijk samen met gastmusici op mooie natuurlijk locaties Natuur Tonen aan. Hierbij wordt muziek geïmproviseerd waarbij de natuur ter plekke de inspiratiebron vormt. Je zou kunnen spreken van een verklanken van de natuur. Hoewel iedere improvisatie anders is, geven veel luisteraars aan dat de klanken heerlijk ontspannend en soms meditatief van karakter zijn. Onderstaande foto's zijn genomen in de Educatieve Natuurtuin Goffert te Nijmegen en onder de fruitbomen bij het Theekoepeltje aan de Waalbandijk te Druten.

Natuur Tonen Natuurtuin Goffert 25 mei 2014 Nijmegen.jpg

Heemtuin Druten aug 2014 (2).jpg

Heemtuin Druten juli 2014.JPG

Percusiem bij Natuur Tonen Natuurtuin Goffert 25 mei 2014 Nijmegen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Vrije Klanken bestaat 2 jaar april 2014

logo + slogan (wit) JPG gecomprimeerd.jpgOp zaterdag 8 maart 2014 bestond Vrije Klanken alweer 2 jaar. Dat vierden we met een bijzondere dag, Een feestelijke dag vol met muziek, zang, ritme, natuur, foto’s, film, meditatie, inspiratie,  oftewel: boordevol  vrije klanken!

Van 's ochtends  tot 's middags waren er diverse muzikale activiteiten: workshop Meditatief Zingen, workshop in de uiterwaarden Ritme en Eenvoud in eigen Natuur en een bijzondere hatha yoga-les: Yoga en Klank - 'open je hart'.

's Avonds  was er een meezingconcert met de titel "Natuurmantra's in beeld en geluid" met nieuwe composities van Jacqueline van Koolwijk. Gedurende de hele dag was er ook nog eens een prachtige expositie "Het mysterie van de Glans, het Licht dat in de Natuur besloten ligt" met fotografie en natuurlijke vormgeving.

Klik hier voor een sfeerimpressie.

Bekijk de uitnodiging: uitnodiging 2 jarig jubileum Vrije Klanken 8 maart 2014.pdf

Schoollied geïnstrumenteerd voor Big Band maart 2013

20130228-162-De Kom Gala   (Large).jpgJaren geleden componeerde Jacqueline voor z.m.l.k.-school "De Kom" in Druten een swingend schoollied. Ter gelegenheid van het 2-jaarlijkse galafeest voor de VSO-leerlingen van de school, instrumenteerde Jacqueline het lied voor de Mainstream Connection Big Band! 28 februari 2013 was de spetterende uitvoering. Natuurlijk met medewerking van leerlingen. En de hele schouwburgzaal zong het lied uit volle borst mee.