Meditatief Zingen effecten & werkwijze

Effecten

 • Fysieke en mentale spanningen kunnen gemakkelijk losgelaten worden
 • Je gevoel van welzijn neemt toe. Je voelt je innerlijk rustig en bent toch heel alert
 • Je bent meer verbonden met je totale zelf
 • Je bent geïnspireerd om datgene uit te drukken wat je wezenlijk uit wilt drukken. Door de fysieke ontspanning en het stiller worden van je gedachten, ga je weer horen wat dat wezenlijke is en voel je de innerlijke motivatie en enthousiasme om dat ook daadwerkelijk te doen.

Werkwijze
Er wordt gewerkt met:

 • Bewustwording van ademhaling
  Een goede ademhaling geeft ontspanning en heeft heel direct een gunstige uitwerking op je organen, je spieren, je zenuwstelsel, je gevoel van welzijn en op je denken.

 • Helende werking van het zingen van lange tonen
  Het zingen van lang aangehouden klinkers, geeft op een eenvoudige maar krachtige manier ontspanning. De trillingen van de tonen zorgen ervoor dat fysieke, emotionele en mentale spanningen losgelaten worden. Het wordt stiller in je, zodat datgene wat diep in jou aanwezig is en zo graag gehoord wil worden, ook daadwerkelijk hoorbaar kan worden. Zingen werkt op deze manier als een actieve meditatie. De tonen brengen je in je natuurlijke staat van zijn. Ze trillen je letterlijk tot die vorm waarin je lichaam en geest optimaal kunnen functioneren. De lang aangehouden tonen komen niet voort uit je denken. Ze klinken heel direct dóór jou heen, voortkomend uit de adem.

 • Improviseren / het zich laten ontvouwen van melodieën
  Door steeds subtieler te leren luisteren, kun je gaan horen dat uit adem en toon, meerdere toonhoogten tot expressie willen komen. Er vormt zich een melodie. Jouw eigen unieke kwaliteiten worden hoorbaar en de melodie is de drager. Iedere melodie spiegelt jou, hoe jij op dat moment bent. Het geeft inzicht in jezelf en verbetert het contact met wie je bent en wat je doet.

  De oefening van zowel het zingen van lange tonen, als van het vrij improviseren, geeft veel inzicht en vertrouwen ten opzichte van het natuurlijk durven te laten ontstaan van handelingen in het alledaagse leven. Het maakt je vrijer om vanuit innerlijk contact datgene naar buiten te brengen wat je echt naar buiten wil brengen.

 • Zingen van eenvoudige bestaande een- en meerstemmige melodieën met een krachtige werking
  Samen zingen is een van de meest eenvoudige, snelle en vreugdevolle manieren om eenheid binnen jezelf en de groep tot stand te brengen. Doordat iedereen een zelfde tekst op een zelfde melodie zingt, en in het zelfde ritme ademt, ontstaat een gevoel van veiligheid, van saamhorigheid, van afstemming. Het oefent je om te luisteren naar jezelf en je medemens.

  Samen zingen geeft je tevens inzicht in samenwerkingsprocessen: hoe jij dat in het alledaagse leven doet en zou wensen te doen.

 • Bestuderen en zingen van bestaande composities en het verdiepen in de tekst
  Veel teksten van koorcomposities verwoorden zo mooi de essentie van de mens en de universele processen van het leven. Terwijl je al zingend letterlijk in trilling komt met de intentie van de tekst, maakt het bestuderen en het verdiepen van de tekst je er nog meer bewust van. Dit ondersteunt en geeft inzicht in je eigen levensprocessen.

Op welke van de bovenstaande manieren er ook gezongen wordt, zingen werkt helend, als een medicijn voor lichaam, geest en ziel. Het zuivert, het heelt, het voedt en inspireert. Het werkt krachtig en tegelijkertijd uiterst subtiel.