Natuur en Klank

Vrije Klanken heeft een wisselend aanbod waarbij de verbinding tussen natuur en klank centraal staat.

“The most important thing for the future is to learn how to resonate with nature. To resonate means making contact with life, with everything that breathes.”
Annette Beerens

Stiltewandeling & Klankveld Zingen of life meditatieve muziek
ontspanning, stilte en inspiratie door klank en natuur

Op diverse mooie natuurlijk locaties worden stiltewandelingen georganiseerd. Het is een prachtige gelegenheid om even helemaal bij jezelf komen door een wandeling in de natuur. Halverwege de wandeling is er ruimte om te genieten van live muziek door Jacqueline van Koolwijk op unieke snaarinstrumenten. Of is er ruimte om gezamenlijk een Klankveld te zingen. Het wandelen, de stilte en de klanken zorgen ervoor dat je denken tot rust komt. Je gaat de natuur om je heen anders zien en beluisteren. En ook de kwaliteiten die zo eigen zijn aan jou, je innerlijke natuur, ga je door de wandeling en de klanken anders of beter ervaren. Wellicht heeft de natuur je nog een boodschap of inzicht mee te geven. Dit zijn soms verrassende cadeautjes die je kunt ontvangen doordat je denken stiller is geworden door de klankwandeling. Een klankwandeling is een mooi cadeautje aan jezelf!

Jacqueline werkt bij de stiltewandelingen geregeld samen met musici, yoga-docenten of een streekgids. Wil je zelf een Stiltewandeling organiseren voor je vrienden of vriendinnengroep, je collega’s, of je familieleden? Neem dan gerust even contact op.

Op de pagina actueel, vind je informatie over de eerstvolgende Stiltewandelingen.

Ervaringen van deelnemers: “Verfrissend.” “Rust.” “Levenskracht.” “Aandacht.” “Aardend.” “Overgave.” “Niet meer zoeken: het is er al.” “Mooi.” “Luisterend.”

Muziek uit de Natuur
activiteiten voor basisschoolleerlingen

Kinderen spelenderwijs laten ervaren dat de natuur boordevol klanken is, dat je zelf klanken kunt maken met materialen die je zomaar in de natuur tegenkomt, dat je met die materialen samen kunt musiceren zoals musici dat doen op hun muziekinstrumenten. Lekker in de vrije natuur zijn en muziek maken horen heel natuurlijk bij elkaar. Vrije klanken biedt activiteiten aan voor groepen kinderen om dit zelf te ontdekken in de vorm van eenmalige wandelingen, of in de vorm van een project bestaande uit 2 lessen en 1 wandeling.

Deze activiteiten zijn niet alleen leuk en educatief voor basisschoolleerlingen, maar zeker ook voor leerlingen die het speciaal onderwijs bezoeken, bijvoorbeeld voor groepen van z.m.l.-scholen.

Vrije Klanken werkt bij de wandelingen, gehouden in Nijmegen of omgeving samen, met de Educatieve Natuurtuin Goffert in Nijmegen. Neem voor meer informatie contact op met hen via: info@natuurtuingoffert.nl

Voor een aanbod In de regio Zaltbommel, West Maas en Waal en Maasdriel werkt Vrije Klanken samen met Bezoekerscentrum de Grote Rivieren: https://bcdegroterivieren.nl/

Buiten deze regio’s of voor vragen of specifieke wensen kunt u altijd contact opnemen met Jacqueline van Koolwijk van Vrije Klanken.

Kijk ook gerust in de flyer over dit aanbod: Muziek uit de Natuur – omschrijving.pdf

Sound Essence of Nature
Presentatie van Natuurfoto’s met Live Muziek

Sound Essence of Nature is het beste te omschrijven als een natuurfotoshow-concert, een symbiose tussen Nectar en Leven in verwondering. Een natuurfotoshowconcert ontvouwt zich vanuit een fijnbesnaarde afstemming van de drie uitvoerende musici van Nectar op de poëtische natuurbeelden van natuurfotograaf Ronald Peeters.


Ronald onthult met zijn macrofotografie een wereld die voor ons niet direct waarneembaar is. Hij neemt je mee in een verrassende en soms overweldigende reis waarin het kleine de schoonheid van het grootse mag raken.
Centraal in alle presentaties staat zijn fotoshow Levenslicht, lofzang op de mikrokos’mos’, die een inkijkje geeft in de magische, haast surrealistische lichtwereld van de mossen. Maar ook andere fotoshows zoals Transformatie (metamorfose van een libel), Worldwideweb (spinnenwebben en fonkelende parels), Wiegend in de wind (bloeiende bosanemonen) en Vlinderpracht zijn oogstrelend.

Informatie over NECTAR is te vinden op de webpagina muziek bij gelegenheden.

In Sound Essence of Nature dringen Jacqueline, Nicole, Percusiem en Ronald gezamenlijk zo diep door in de manifeste natuur dat de vertrouwde vormen en beelden lijken te verdwijnen. Alle associaties vallen weg: er zijn geen bekende melodielijnen, ritmes en composities meer. Zo ontsluiten zij de essentie die ín de natuur besloten ligt. Zij raken aan deze essentie via beeld en muziek, via licht trilling en klank. ‘Sound’ kunnen we hierbij begrijpen als klank, als geluid, maar ook als betrouwbaar, solide, deugdelijk. Sound staat voor al wat wezenlijk, voedend en inspirerend is.

Op de webpagina actueel worden de meeste recente optredens van Sound Essence of Nature aangekondigd. Van harte welkom! Dat we in klank en beeld samen een verrassende reis mogen maken…

Een pdf-bestand van de flyer van SOund Essence of nature vindt u hier: SOUND ESSENCE OF NATURE flyer.pdf

Meer informatie over het werk van Ronald Peeters is te vinden op zijn website https://leveninverwondering.com/

Natuur Tonen

Natuur Tonen is een initiatief van Jacqueline van Koolwijk, docerend/uitvoerend musicus en muziektherapeute. Op mooie natuurlijke locaties brengt zij, samen met wisselende muzikanten, geïmproviseerde muziek tot klinken. Onconventionele muziek. Misschien beter te benoemen als: tonen, klanken, klankvelden.

De muziek krijgt ter plekke vorm, door tonen die een directe verklanking zijn van de omringende natuur op dat moment en op die plek. In oorsprong zijn het niet de musici die de muziek maken, maar speelt de natuur: de planten, de bloemen, de bomen, het landschap, dóór en met de musici. De natuur vormt de compositie, de musici zijn de instrumenten.

De luisteraar kan, door enkel aanwezig te zijn en zonder oordeel te luisteren naar de klanken, opmerkzaam worden dat hij de natuur en zichzelf anders waar gaat nemen en beleven. De natuur en de muziek kunnen ontspannend en zelfs meditatief werken.

De muziek van Natuur Tonen maakt de natuur hoorbaar én daardoor wordt de luisteraar meer ontvankelijk voor wat de natuur hem toont.

Lees over Natuur Tonen in de flyer: Natuur Tonen korte beschrijving.pdf

Natuur Tonen komt op verzoek graag naar mooie natuurlijke locaties. Neem daarvoor even contact op.