Stilte- & Klankwandeling i.k.v. Dag van de Stilte

De Dag van de Stilte valt ieder jaar op de laatste zondag in oktober. Dit jaar is dat dus op 29 oktober. In heel Nederland worden er die dag diverse activiteiten georganiseerd waarin Stilte centraal staat. Vrije Klanken organiseert die ochtend een Stilte- & Klankwandeling. https://dagvandestilte.nl/stilte-klankwandeling-resoneer…/

Een wandeling in de natuur brengt je tot rust. Je denken wordt stiller; je ervaart vrijwel direct harmonie. Harmonie is de aard van de natuur waaraan wij ons kunnen laven. Wanneer we ons door een stille wandeling verbinden met de natuur, resoneren we als vanzelf mee met haar harmoniserende trilling.

Wanneer we vanuit die ontstane stilte lange tonen laten klinken d.m.v. onze stem, wordt die harmonie voor onszelf en een ieder hoorbaar, manifest. Door het klankveld dat zich heel natuurlijk door het gezamenlijk klinken ontvouwd, weten we ons nog sterker en bewuster verbonden met de enorme Wijsheid die opgeslagen ligt in de Natuur. En wij zelf zijn ook die Natuur! Die resonantie horen en ervaren geeft een diepe Vreugde, herkenning en her-innering. Het verheft onze trilling, alsook die van de mensen en de natuur waarmee we leven.

Opzet:
Na een korte introductie volgt een gedicht voorgedragen door André Janssen. Het gedicht is afgestemd op de locatie en de energie waarin we gaan wandelen en is ter herinnering aan een kwaliteit in onszelf en de Natuur.
Stille wandeling waarin we 3 x een korte tijd zullen stil staan om samen een klankveld te laten ontvouwen met onze stem (Jacqueline van Koolwijk begeleidt het klankveld zingen.)
Afsluiting met wederom het gedicht .
Tijden: We wandelen van: 10.30u tot ca. 12u. We gaan ieder afzonderlijk naar de wandellocatie. Preciese gegevens van die locatie ontvang je na opgave.

Kosten: €10 p.p. Begeleiding: Jacqueline van Koolwijk (musicus, muziektherapeute) & André Janssen (streekgids, dichter). Opgave & informatie: info@vrijeklanken.nl, 0487-511568. 

Zomerse vertellingen – vol verhalen en muziek

Verhalenvertellers Edgar en Jan en musicus Jacqueline wandelen samen met u temidden van de natuur, waarbij u op mooie plekken kunt u luisteren naar zomerse vertellingen. Zo is er het Indiaanse verhaal over de wind die graag wil trouwen, maar dan alleen met een vrouw die hem kan zien. Maar hoe kun je de wind zien? Uit de Griekse mythologie leren we dat het vroeger altijd zomer was, maar door een tragische gebeurtenis de seizoenen zijn ontstaan. En in een verhaal uit Ecuador wordt duidelijk waarom de zonnebloem altijd met de zon mee beweegt. 

Een enerverend programma dus vol natuurgeesten, twistende goden en tragische prinsen omlijst door bezielende muziek.

De Zomerse vertellingen vinden plaats op vrijdag 23 juni van 19u tot ca. 21u en zaterdag 1 juli 2023 van 12.30 tot 14.30u. De kosten zijn €15,00. Locatie: Bij de Fortwachter, Fort Jutphaas 1, Nieuwegein.

U kunt u opgeven door een mail te sturen aan bezielendeverhalen@gmail.com Geef hierbij aan welke datum u wilt komen en met hoeveel personen. U krijgt dan van ons een mail om de reservering te bevestigen. Er kunnen maximaal 15 personen mee. De verhalen zijn geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Voor meer informatie kijkt u op: www.bezielendeverhalen.nl

Stilte- & Klankwandeling – Resoneer met je Natuur

In 2023 zijn er weer bijeenkomsten om samen in stilte te wandelen en klankvelden te zingen op diverse mooie locaties in o.a. het Land van Maas en Waal.

 • Donderdag 15 juni – Bergharen (ter hoogte van Elzendweg) 
 • Donderdag 6 juli – Ewijk 
 • Donderdag  20 juli  – Batenburg / Liendensche waard

Een wandeling in de natuur brengt je tot rust. Je denken wordt stiller; je ervaart vrijwel direct harmonie. Harmonie is de aard van de natuur waaraan wij ons kunnen laven. Wanneer we ons door een stille wandeling verbinden met de natuur, resoneren we als vanzelf mee met haar harmoniserende trilling.

Wanneer we vanuit die ontstane stilte lange tonen laten klinken d.m.v. onze stem, wordt die harmonie voor onszelf en een ieder hoorbaar, manifest. Door het klankveld dat zich heel natuurlijk door het gezamenlijk klinken ontvouwd, weten we ons nog sterker en bewuster verbonden met de enorme Wijsheid die opgeslagen ligt in de Natuur. En wij zelf zijn ook die Natuur! Die resonantie horen en ervaren geeft een diepe Vreugde, herkenning en her-innering. Het verheft onze trilling, alsook die van de mensen en de natuur waarmee we leven.

Opzet:

 • Na een korte introductie volgt een gedicht voorgedragen door André Janssen. Het gedicht is afgestemd op de locatie en de energie waarin we gaan wandelen en is ter herinnering aan een kwaliteit in onszelf en de Natuur.
 • Stille wandeling waarin we 3 x een korte tijd zullen stil staan om samen een klankveld te laten ontvouwen met onze stem (Jacqueline van Koolwijk begeleidt het klankveld zingen.)
 • Afsluiting met wederom het gedicht .

Tijden: We wandelen van: 19.30u tot ca. 20.45u. We gaan ieder afzonderlijk naar de wandellocatie. Preciese gegevens van die locatie ontvang je na opgave.

Kosten: €10 p.p. Begeleiding: Jacqueline van Koolwijk (musicus, muziektherapeute) & André Janssen (streekgids, dichter). Opgave & informatie: info@vrijeklanken.nl, 0487-511568. 

Zou je het mooi vinden om een Stilte- en Klankwandeling in jouw regio te organiseren eventueel in combinatie met een andere activiteit (expositie, tentoonstelling, eten uit de natuur…)? Laat het gerust weten.

Heelzang – kennis maken met adem, toon en zang als middel tot bewustwording

Een bijeenkomst waarin we samen vrij en bezield onze stem laten klinken vanuit ons innerlijk, waardoor we ontspanning, verstilling en de meditatieve werking er van kunnen ervaren. De heling voelen op fysiek, emotioneel/mentaal of zielsniveau. En inspiratie kunnen ontvangen, die bruikbaar is in het alledaagse leven.

Wil je graag kennismaken met Heelzang? Je bent van harte welkom!Zangervaring is niet nodig.

Heb je al eens eerder deelgenomen aan een bijeenkomst of Heelzang-traject en wil je graag nog eens een bijeenkomst bijwonen? Ook dan ben je van harte welkom!

Tijdens de bijeenkomst hebben we aandacht voor:

 • de adem
 • het laten ontvouwen van ademkleuren
 • zingen van helende langgerekte tonen
 • het zingen van een mantra
 • het laten ontvouwen van klankvelden
 • bewustwording van de effecten van het zingen op onszelf en onze alledaagse handelingen

Het zingen van klankvelden vormt het hart van de Heelzangbijeenkomst en is iedere keer weer verrassend, nieuw, verdiepend, innerlijk verstillend en ruimte gevend, aldus de ervaring van deelnemers.

De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 8 juli, van 11 tot 13u. Locatie: Openbare bibliotheek, Campuslaan 8, 6602 HX Wijchen. Kijk bij agenda/activiteiten op www.bibliotheek-wijchen.nl

Deze kennismakingsbijeenkomst wordt geleid door Jacqueline van Koolwijk, docerend / uitvoerend musicus en muziektherapeute en instrumentaal begeleid op o.a. nada tarangini. 

Heelzang-traject – 6 bijeenkomsten

Vrij en bezield zingen binnen de maandelijkse bijeenkomsten van de Heelzang.  Zingen binnen een Heelzang-traject werkt helend voor lichaam, hart en ziel, De bijeenkomsten hebben een meditatief karakter en geven inspiratie die bruikbaar is in het alledaagse leven. Tijdens de bijeenkomsten hebben we aandacht voor: je adem, het laten ontvouwen van ademkleuren, zingen van helende langgerekte tonen, het zingen van mantra’s en het laten ontvouwen van klankvelden.

Het zingen van klankvelden vormt het hart van de Heelzangbijeenkomsten en is iedere keer weer verrassend, nieuw, verdiepend, innerlijk verstillend en ruimte gevend, aldus de ervaring van deelnemers.

De gezongen klanken worden instrumentaal ondersteund op o.a. swaramandala, nada tarangini, tamboura.

Vanaf september 2023 start een nieuw Heelzangtraject. Data: 16 september, 7 oktober, 4 november, 2 december 2023, 13 januari 2024, 17 februari 2024Tijd: zaterdagochtenden van 10.30 – 12.30u. 

Locatie: Vrije Klanken, Gravendaal 1 Deest.

Kosten: € 120,- voor 6 bijeenkomsten van 2 uur, in kleine groepjes. 

Interesse? Neem contact op voor meer informatie. Flyer: Heelzangtraject flyer – 2023-2024.

Wil je graag eerste een (individuele) kennismaking? Dat kan op 8 juli in Wychen (zie hierboven) of neem contact op om een afspraak te maken

YourON – een kosmische reis

De beurt is aan jou! We kunnen niet langer naar buiten blijven wijzen als ons leven niet loopt zoals we gewenst hadden. We hoeven onszelf ook niet schuldig te voelen voor wat er zich afspeelt in de wereld. We dienen ons bewust te zijn dat we scheppers zijn, dat we ver-antwoord-elijk zijn. Dat we vanuit een groter bewustzijn wat kunnen en dienen te doen. You are ON! 

YourOn is een event waarin we een kosmische reis gaan beleven door geluid en beeld. Dit unieke event is een samenwerkingsproductie van kunstenaar Mark Beerens (zie: http://www.vesicapiscus.nl/ en https://beerenberg.nl/over-ons/), fluitiste / klankpedagoge Nicole Schmaloer (http://deventerfluitschool.nl/wiebenik2.htm) en musicus & muziektherapeute Jacqueline van Koolwijk.

D.m.v. geluid, beeld, visuele effecten, installaties en klankvelden die we samen gaan vormen met onze stem  reizen we door een aantal werelden:  1) Ervaar de stoffelijke wereld, 2) Astrale sferen, 3) Thuis Komen.

Het event wordt 3 maal aangeboden. Op vrijdagavond 31 maart 2023 19.30-21u (vrijdag is vol), zaterdagavond 1 april 19.30-21u en op zondagmiddag 2 april 14.30-16u. (zondag is vol!)

Locatie: Brouwersstraat 24, 6658 AE Beneden-Leeuwen. 

Het maximum aantal deelnemers/reizigers per event is 20. Vooraf opgeven is dan ook nodig. Dat kan via info@vrijeklanken.nl. 

Entree geschiedt op basis van een vrije gift, zodat iedereen in staat wordt gesteld mee te reizen.

Alle informatie is te vinden  op de website http://www.youron.nu en op de flyer Flyer YourON 2023

Muziek in Beeld filmavond met documentaire “Olivier Messiaen – La Liturgie de Cristal”

Op maandag 6 maartorganiseert Vrije Klanken weer een Muziek in Beeld – Filmavond; een filmavond in huiselijke setting. Ditmaal met de documentaire “Olivier Messiaen – La Liturgie de Cristal”. (2008)

Een film die je een kijkje geeft in de wereld van één van de meest inventieve, natuurminnende en spirituele componisten van de 20e eeuw.

Er is een korte inleiding vooraf en achteraf is er ruimte voor een gesprek n.a.v. de film. Natuurlijk werd het geheel gezellig omlijst door koffie of thee met lekkernij vooraf.

Tijd: 19.30 tot ca. 21.30. Locatie: Vrije Klanken, Gravendaal 1 Deest. Kosten €10.

Opgeven: info@vrijeklanken.nl  / 0487-511568 

Kerkorgelbezoek leerlingen z.m.l.k-scholen

De afgelopen jaren vonden er, telkens in de maand december, voor zeer moeilijk lerende kinderen kerkorgelconcertjes plaats in zowel de Lourdeskerk te Nijmegen, als in de H.H. Ewaldenkerk te Druten. De vele leerlingen konden de klanken van een kerkorgel en de entourage van een kerkgebouw beleven. En dat maakt indruk!

Op vrijdag 16 december 2022 zal er wederom een dergelijk kerkorgelbezoek plaats in de Ewaldenkerk aan de Hogestraat 2 te Druten.

De foto’s geven een sfeerimpressie van de afgelopen jaren, maar deze foto’s kunnen niet tippen aan de intense beleving van de leerlingen.

Meditatief Concert – Vijf Gebeden (orgel) afgewisseld met improvisaties op fluit

In dit meditatieve concert is er Ruimte voor Stilte en Meditatieve Muziek. Jacqueline van Koolwijk, musicus en muziektherapeute en Nicole Schmaloer, fluitiste en klankpedagoge, willen graag mensen ‘terug’ brengen naar de stilte in hunzelf. Naar de ware essentie van het bestaan. Dit doen zij door middel van meditatieve muziek en verstilling. Door met aandacht in het moment zelf te zijn, in contact met de ruimte en de aanwezigen.

Op zondag 15 mei 2022 in de R.K. kerk te Beuningen (Gld) is er ook Ruimte voor Stilte en Meditatiev MuziekDeze bijeenkomst is als een meditatiesessie, waarin de klanken van de vijfdelige orgelcompositie “Vijf Gebeden” afgewisseld met improvisaties op fluit, de aanwezigen in meditatie zullen leiden. 

Dit meditatieve concert is geïnspireerd door het universele en tijdloze gedachtengoed van Hildegard von Bingen.

Jacqueline van Koolwijk componeerde, geïnspireerd door vijf afbeeldingen uit “Scivias“ (“Wisse die Wege”), het eerste theologische visioenenboek van Hildegard von Bingen, “Vijf Gebeden” voor orgel, bestaande uit de delen: Vertrouwen, Kracht, Onderscheidingsvermogen, Verlossing en Licht.

Deze korte indringende orgelwerken, uitgevoerd door de componiste zelf,  vormen de rode draad binnen dit concert. De delen uit de orgelcompositie worden afgewisseld met meditatieve improvisaties, afgestemd op de orgelwerken en de ruimte van de  Corneliuskerk, door Nicole Scmaloer op o.a. fluiten.  Tussen de instrumentale gedeelten is er ruimte voor verstilling.

Tijd: van 14u tot 15u . Iedereen is van harte welkom! Toegang geschied op basis van een vrije gift.

Meer informatiehttps://www.johannesxxiii.nl/2-algemeen/685-vijf-gebeden

Beschrijving aanbod Ruimte voor Stilte en Meditatieve Muziek.

Feestelijke dag met veel Ruimte voor Stilte en Meditatieve Muziek i.k.v. 10 – jarig jubileum Vrije Klanken 

Omdat Vrije Klanken 10 jaar geleden haar levenslicht zag, vieren we dit in 2022!

Op zaterdag 5 maart  worden er gedurende de dag diverse meditatieve sessies met klank aangeboden, door Jacqueline van Koolwijk en Nicole Schmaloer,  in het prachtige protestante kerkje te Boven Leeuwen

 • In de ochtend van deze dag, van 10.30 tot 11.30u,  zal er een sessie  ” Scheppend Musiceren –  Creëren vanuit je diepste Verlangen” worden aangeboden. 
 • Tussen 13 en 14u is er voor kinderen t/m 5 jaar een prachtig verhaal met veel klanken getiteld “Waar is muis?” Een beschrijving vind je via: http://www.deventerfluitschool.nl/uitv-act2.htm
 • Ben je ouder dan 5? Dan is er de gelegenheid om tussen 13 en 14u deel te nemen aan de Stiltewandeling & Klankveld Zingen.
 • In de namiddag, van 15 tot 16.30u,  kun je, deelnemen aan een sessie “Klankvelden Zingen afgewisseld met fluitimprovisaties”.

Alle onderdelen zijn afzonderlijk te volgen en zijn vrij toegankelijk zijn. Entree geschiedt op basis van een vrije gift. Opgeven is echter wel wenselijk i.v.m. voorbereidingen. Dit kan via info@vrijeklanken.nl of 0487-511568,

Locatie: protestante kerkje Waalbandijk 19, 6657 Boven-Leeuwen

Een beschrijving van de ochtend- en namiddag sessies, vind je in de flyer: Beschrijving aanbod Ruimte voor Stile en Meditatieve Muziek