Boeken

In de afgelopen jaren schreef Jacqueline een aantal boeken waarin ideeën, tips en adviezen voor medewerkers in de zorg die met muziek en klank wensen te werken. De boeken zijn uitgegeven in eigen beheer en kunnen rechtstreeks bij de auteur besteld worden.

Muziek en Snoezelen

Adviezen en ideeën voor activiteitenbegeleiders in de zorg aan mensen met een zeer ernstige verstandelijke beperking

(2008 – uitg.:J. van Koolwijk; ISBN:978-90-813470-1-3)

Een praktisch boekje voor iedereen die snoezelen als een kwalitatieve activiteit wil aanbieden

Wat is snoezelen en wat is het doel van deze activiteit? Welke rol speelt muziek binnen het snoezelen? Hoe vind je zélf afgestemde “snoezelmuziek”? Hoe kun je zélf muziek maken bij een snoezelactiviteit? Dat alles wordt op een eenvoudige, praktische en enthousiaste wijze beschreven in het boekje “Muziek en Snoezelen”.

In het boekje zijn 7 zogenaamde “snuffelthema’s” uitgewerkt, die een verfrissende bron van inspiratie en een praktische kapstok vormen voor iedereen die snoezelen als een kwalitatieve activiteit wil aanbieden.

“Muziek en Snoezelen” is helder, laagdrempelig en direct toepasbaar op de werkvloer.

Prijs: 10 euro (excl.verzendkosten).

Bestellen en info: info@vrijeklanken.nl


Klank als Communicatiemiddel

Adviezen en ideeën voor activiteitenbegeleiders in de zorg aan mensen met een zeer ernstige verstandelijke beperking

(2009 – uitg.:J. van Koolwijk; ISBN:978-90-813470-2-0)

Een praktisch boekje voor iedereen die klank in wil zetten als middel tot communicatie

Hoe communiceer je met mensen waarvan je dacht dat communicatie niet of niet meer mogelijk was? Welke rol kan klank hierbij spelen? Hoe bepalend zijn je eigen denkpatronen en je eigen manier van waarnemen? Dit boekje nodigt je uit tot creatief zelfonderzoek waardoor je al snel tot een speelse manier van communiceren zult komen met klank als middel.

Aan de hand van beschrijvingen en muzikale werkvormen word je meegenomen om zelf aan de slag te gaan om oude opvattingen over muziek los te laten, om waar te nemen zonder oordeel, om deze waarneming te verklanken en om vanuit die waarneming muzikale vormen te laten ontstaan.

“Klank als communicatiemiddel” is ontstaan vanuit ervaringen op de werkvloer. Het is helder, laagdrempelig en te gebruiken voor iedereen die de wens heeft om klank in te zetten als middel tot communicatie.

Prijs: 10 euro (excl.verzendkosten)

Bestellen en info: info@vrijeklanken.nl


MUZIEK NATUURLIJK !!

Muziekactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders. Een luister-, zing-, speel-, en kijkboek geïnspireerd door de natuur (inclusief cd)

(2011 – uitg.: J. van Koolwijk; ISBN:978-90-813470-3-7)

De NATUUR nodigt ons uit tot zingen, spelen en tot het maken van… MUZIEK!! “Muziek Natuurlijk!!” is een boek met muziekactiviteiten geïnspireerd door de natuur. Iedere beschreven muziekactiviteit biedt:

  • een origineel lied
  • ideeën en tips voor het gebruiken van een muziekinstrument
  • adviezen voor de keuze van een Cd-opname

Foto’s, een verhaaltje of een gedicht, brengen je in de stemming. “Muziek Natuurlijk!!” is helder en praktisch. Daardoor is het eenvoudig te gebruiken voor iedereen die muziekactiviteiten wil aanbieden aan mensen met een (zeer ernstige) verstandelijke of meervoudige beperking. Zing! Speel! En maak MUZIEK NATUURLIJK!!

Prijs: 29,95 euro (excl.verzendkosten)

Bestellen en info:info@vrijeklanken.nl

Erg inspirerend boek! Ook echt goede liedjes, je voelt ze meteen als je ze speelt / zingt!” – muziekdocent basisschool