Archief

Hieronder staan items die eerder verschenen op de pagina actueel. Aankondigingen en/of terugblikken van reeds voorbije evenementen, maar wellicht toch nog steeds de moeite waard om te bekijken om zo een indruk te krijgen van wat Vrije Klanken zoal gedaan heeft.

Stilte- & Klankwandeling i.k.v. Dag van de Stilte 2023

De Dag van de Stilte valt ieder jaar op de laatste zondag in oktober. Dit jaar is dat dus op 29 oktober. In heel Nederland worden er die dag diverse activiteiten georganiseerd waarin Stilte centraal staat. Vrije Klanken organiseert die ochtend een Stilte- & Klankwandeling. https://dagvandestilte.nl/stilte-klankwandeling-resoneer…/

Een wandeling in de natuur brengt je tot rust. Je denken wordt stiller; je ervaart vrijwel direct harmonie. Harmonie is de aard van de natuur waaraan wij ons kunnen laven. Wanneer we ons door een stille wandeling verbinden met de natuur, resoneren we als vanzelf mee met haar harmoniserende trilling.

Wanneer we vanuit die ontstane stilte lange tonen laten klinken d.m.v. onze stem, wordt die harmonie voor onszelf en een ieder hoorbaar, manifest. Door het klankveld dat zich heel natuurlijk door het gezamenlijk klinken ontvouwd, weten we ons nog sterker en bewuster verbonden met de enorme Wijsheid die opgeslagen ligt in de Natuur. En wij zelf zijn ook die Natuur! Die resonantie horen en ervaren geeft een diepe Vreugde, herkenning en her-innering. Het verheft onze trilling, alsook die van de mensen en de natuur waarmee we leven.

Opzet:
Na een korte introductie volgt een gedicht voorgedragen door André Janssen. Het gedicht is afgestemd op de locatie en de energie waarin we gaan wandelen en is ter herinnering aan een kwaliteit in onszelf en de Natuur.
Stille wandeling waarin we 3 x een korte tijd zullen stil staan om samen een klankveld te laten ontvouwen met onze stem (Jacqueline van Koolwijk begeleidt het klankveld zingen.)
Afsluiting met wederom het gedicht .
Tijden: We wandelen van: 10.30u tot ca. 12u. We gaan ieder afzonderlijk naar de wandellocatie. Preciese gegevens van die locatie ontvang je na opgave.

Kosten: €10 p.p. Begeleiding: Jacqueline van Koolwijk (musicus, muziektherapeute) & André Janssen (streekgids, dichter). Opgave & informatie: info@vrijeklanken.nl, 0487-511568. 

Inspiratiebijeenkomst Cultuureducatie voor EMB/OZG leerlingen september 2021

Veel leerkrachten vinden het lastig om vanuit kunst en cultuur met EMB/OZG leerlingen te werken. Deze bijzondere doelgroep vraagt van leerkrachten specifieke vaardigheden. Hoe communiceer je met deze leerlingen vanuit de disciplines van kunsteducatie? Hoe kom je met hen tot beleving en tot leren? In verschillende workshops delen professionals hun ervaringen gericht op deze doelgroep. Tevens is er een plenair programma met sprekers die je op weg helpen en inspireren.

Jacqueline van Koolwijk, van Vrije Klanken, biedt samen met fysiotherapeute Thea Claasen, 2 workshops aan met de titel: Samen musiceren met elektronische hulpmiddelen, kwalitatieve muzieklessen voor leerlingen met een IQ lager dan 35 en EMB leerlingen. In deze workshop bieden we praktische handvatten voor docenten van EMB-leerlingen en leerlingen met een (zeer) laag IQ om samen actief muziek te maken binnen de klassikale muziekles, met elektronische hulpmiddelen. Geschikt voor muziektherapeuten, muziekvakleerkrachten, leerkrachten die met muziek willen werken of kennis willen maken met elektronische hulpmiddelen en leerkrachten binnen SO en VSO en zorg, werkend met EMB-leerlingen. 

Donderdag 14 oktober 2021. Postillion Hotel, Arnhem. Het gehele programma en informatie over tijden, locatie, kosten en opgave, is te vinden op: https://www.cultuuroost.nl/inspiratiebijeenkomst-emb-ozg-leerlingen-2021/

Evenwicht in Beweging – synergie van inspirerende kunst, beweging en klanken maart 2019

Een prachtig en uniek initiatief! Bewegingssessies en klankmeditaties rondom meditatieve kunstwerken van Perpetermobile. Alles draait om evenwicht in beweging.

Wanneer je kijkt naar de mobielen van de hand van kunstenaar Peter Huibers, zie je dat ze voortdurend in beweging zijn. Tegelijkertijd zijn ze verstillend en in evenwicht.

In 2 op elkaar afgestemde en ondersteunende delen draait bij Evenwicht in Beweging alles om beweging en evenwicht:

 • We starten met een bewegingssessie waarin een yoga-, Tai Chi, of Qigong-docent je d.m.v. bewust gekozen bewegingen begeleidt om het evenwicht in jezelf te herkennen en te ervaren. (Deze bewegingssessie kan begeleid worden met live muziek.)
 • Aansluitend volgt een klankmeditatie. De musici laten klanken ontvouwen geïnspireerd door de bewegingen van de mobiel en door stilte, ruimte en beweging.

De mobiel, de bewegingssessie en de klankmeditatie zijn middelen om de kwaliteiten van stilte, ruimte en evenwicht in onszelf te herkennen, zodat we er in het alledaagse leven makkelijker mee in contact kunnen komen en blijven.

Mobiel ontwikkeld door kunstenaar: Peter Huibers (www.perpetermobile.nl).

Uitvoerende musici KlankMeditatie: Jacqueline van Koolwijk en Cornelia Wiemers (www.crescenda.nl) op o.a. snaar- en percussie-instrumenten 

Interesse om zelf een bijeenkomst Evenwicht in Beweging te organiseren? Neem contact op.

Concert NECTAR inner silence september 2019

Trio Nectar- inner silence gaf de afgelopen jaren op diverse locaties in het land concerten.

 • i.o.v. Krishnamurti Vereniging Nederland (Vereniging Leerproject) – Ommen en Groesbeek
 • Itaka – Renkum
 • Vrijzinnigen – Huizen
 • Klangraum – Ebertsheim 
 • kerkje Dieden – Dieden
 • slot Zeist –  Zeist
 • H.H. Ewaldenkerk – Druten

Medewerking aan conferentie NEXT STOP maart 2019

Op 10 april 2019 zal o.a. Vrije Klanken, Jacqueline van Koolwijk,  een workshop “Klank als Communicatiemiddel” aanbieden binnen conferentie NEXT STOP. 

Next Stop is een conferentie voor iedereen die werkt met mensen met een beperking óf dat wil gaan doen. Er zal ruimschoots aandacht zijn voor cultuur in het speciaal onderwijs, vso en praktijkonderwijs. Noteer de datum in je agenda en meld je aan!

Locatie en tijd: Antropia, Hoofdstraat 8, 3776 MH Driebergen-Zeist. Van 10.00 tot 16.00u. Kosten: €70

Meer informatie en hoe je je kunt opgeven voor deze dag, is te vinden op de website van LKCA:  https://nextstop.lkca.nl/

 

 

 

 

Promotiefilms van Sound Essence of Nature september 2018

De afgelopen maanden zijn we druk doende geweest om een tweetal fraaie promotiefilms te maken van de voorstelling Sound Essence of Nature, zodat iedereen direct een impressie kan krijgen van de unieke synergie tussen de (macro) natuurfoto’s van Ronald Peeters van Leven in Verwondering  en de verklanking daarvan door het trio NECTAR. 

Promofilm Sound Essence of Nature – World Wide Web

Promofilm Sound Essence of Nature – Light of Life (Levenslicht)

 

Uitgave nieuwe cd Ute Kreidler i.s.m. trio NECTAR juni 2019

Hildegard von Bingen verliet op 17 september 1179 de aardse wereld. Tijdens haar leven was zij onder meer actief op het gebied van religie, kosmologie, filosofie, compositie en muziekbeoefening, poëzie en plantkunde. Haar gedachtengoed is echter tot in de huidige tijd levend gebleven en is voor velen een bron van tijdloze en universele kennis en inspiratie.

Hiervan getuigt ook de cd “Hildegard von Bingen Inspiration – Vijf Gebeden”, van de uitvoerende musici Ute Kreidler – sopraan en trio NECTAR, bestaande uit: Nicole Schmaloer – (alt-) dwarsfluit, Jacqueline van Koolwijk – orgel en piano, Percusiem – percussie-instrumenten.

De muziek op de cd is geheel geïnspireerd door Hildegard von Bingen en verschijnt op 17 september 2018.

Lees meer over de inhoud van deze cd: 2018-9-17 Uitgave nieuwe CD NL.pdf

Beluister enkele audiofragmenten: https://www.spirit-antiqua.de/de/weitere-projekte/nectar-inner-silence/

Meer over de samenwerking tussen sopraan Ute Kreidler en trio NECTAR, zie  https://www.spirit-antiqua.de/en/more-projects/with-nectar-innersilence/

Kosten: €15 incl. BTW, excl. verzendkosten

De cd is verkrijgbaar via:

 
   
 

Mantra’s Zingen en Meditatie  2016 – 2019

Samen mantra’s zingen afgewisseld met stilte meditaties op sfeervolle locaties.

De mantra-zang werd begeleid op unieke snaarinstrumenten: swaramandala en nada tarangini, aangevuld met “licht”-klinkende percussie-instrumenten. Zangervaring is niet nodig; iedereen die graag zingt en bewuster wenst te worden van zichzelf is van harte welkom!

Locaties waar de bijeenkomsten plaats gevonden hebben zijn:

14e eeuwse oude toren in het Gelderse Afferden (2016 en 2017); Stoomgemaal de Tuut Appeltern (2018 en 2019); Protestantse kerk, Boven-Leeuwen (2018); Protestantse kerk, Horssen (2018); Vrije Klanken, Deest (2019)

“Mantra.

Klanken trommelvliesstrelend celtrillend melodieus reinigend zwevend langzaam wegglijdend innerlijke schoonheid verklankend”

(ervaring in dichtvorm deelnemer  Meditatief Zingen)

Muziek in Beeld 2012-2017

Vrije Klanken heeft in de afgelopen jaren geregeld filmavonden aangeboden over de werking van muziek op de mens en zijn omgeving en over inspirerende componisten. Inspirerende avonden die na het zien van de film ook nog eens inspirerende gesprekken op mochten leveren. Natuurlijk werd het geheel gezellig omlijst door koffie of thee met appeltaart vooraf en een drankje, knabbels en popcorn voor bij de film of daarna.

In een heerlijk gastvrije omgeving, heb ik, onder het genot van een kopje koffie met taart, een aantal films gezien, die me raakten, die onderhoudend waren en die, middels de nabespreking, stof gaven tot nadenken over het effect van muziek op diverse terreinen.”

(ervaring van een trouwe bezoeker aan de Vrije Klanken filmavonden.)

Heb je zin om ook eens in gezelschap zo’n inspirerende “muziekfilm” te bekijken? Neem gerust contact op!

De hieronderstaande films werden aangeboden in de periode van 2012 tot 2017:

 • Heimatklänge
 • Koyaanisqatsi met muziek van Philip Glass
 • As it is in heaven
 • Cymatics – Hans Jenny (deel I en II)
 • Effortless Mastery – een presentatie van Kenny Werner
 • The story of the weeping camel
 • Over Canto
 • Das Lied des Lebens
 • Tales of music and the brain
 • August Rush
 • 24 preludes for a fugue – Arvo Pärt
 • Les Choristes
 • Powaqqatsi – muziek van Philip Glass
 • Cristal Liturgy – Olivier Messiaen
 • El Sistema
 • Die Grosse Stille
 • Toonmeesters: documentaires over: Sofia Goebaidulina, Galina Oestvolskaja, Henryk Górecki
 • John Cage – Journeys in Sound 
 • Touch the Sound: A Sound Journey with Evelyn Glennie
 • The red violin
 • Erbarme Dich – Matthäus Passion Stories
 • Regilaul, songs of the ancient sea
 • Om de wereld in 50 concerten
 • Tan Dun- Tea
 • Ik ben die ik ben
 • In pursuit of Silence

Heilige Bellen november 2016

Zaterdag 10 december werd het kerkgebouw in Deest opengesteld, er waren rondleidingen en er werden historische en unieke materialen ten toon gesteld. Het was de dag om afscheid te nemen van dit unieke gebouw in haar huidige functie. Om 15.00u klonekn er de “Heilige Bellen” er in de doopkapel met haar prachtige acoustiek, m.m.v. PercuSiem en Jacqueline van Koolwijk van Vrije Klanken. Toegang is vrij. Van harte welkom! Locatie:  R.K. kerk, Grotestraat, Deest.

Lees meer achtergrondinformatie over “Heilige Bellen”

Inner Light – feestelijke yoga- en klanksessie Juli 2016

Licht 1

Wanneer de dagen korter worden, gaan we als vanzelf meer en meer met de aandacht naar binnen. Het is een uitnodiging om ons bewuster te verbinden met ons innerlijke Licht.

Op vrijdagavond 4 november ondersteunen yoga-oefeningen en live gespeelde klanken op unieke snaarinstrumenten ons om de connectie met dat Licht te voelen en in stand te houden. De avond zal geopend worden met een gedicht en live muziek, waarna Wendy ons zal begeleiden bij yoga-oefeningen afgestemd op ons innerlijk Licht. Ook deze yoga-oefeningen worden weer ondersteund met levende muziek. Tot slot zal er gezamenlijk een Lichtritueel uitgevoerd worden en is er gelegenheid om een kop thee te drinken met een biologische versnapering en… een kleine lichtende verrassing. De avond wordt geleid door Wendy Dowling, yoga-docente bij Namaha Yoga. en Jacqueline van Koolwijk, musicus en muziektherapeute bij Vrije Klanken.

Datum en tijd: vrijdag 4 november, 19.30 – 21.30u. Locatie: “Namaha Yoga”, Kerkeland 9, Druten. Kosten: incl. thee, versnapering en verrassing: €22,50 Info en opgave: info@namahyoga.nl / 0487-512785 / http://namahayoga.nl

 

 

Compositie op Cd Nectar muziek bij film over Jeroen Bosch juni 2016

“Inkeer”, compositie van Jacqueline van Koolwijk en tevens  de eerste track op de cd van Nectar, is door Bob Kukler gekozen als ondersteunende muziek bij zijn film “Jheronimus Bosch – 500 jaar zijn tijd vooruit”. De film was vanaf 1 juni t/m 30 september 2016 dagelijks te bekijken en te beluisteren in De Muzerije in Den Bosch. Inmiddels is de film op DVD verkrijgbaar. Meer informatie over de film en de vertoning ervan, is te vinden op http://www.jheronimusboschfilm.nl/.

Filmtrailer: http://www.jheronimusboschfilm.nl/#!/naar-de-trailer/

4-jarig Jubileum Vrije Klanken januari 2016

Dit jaar bestaat Vrije Klanken 4 jaar. Op zondag 6 maart werd er daarom in de Deester kerk een dag aangeboden gevuld met … Vrije Klanken!

In de ochtend was er gelegenheid om samen eenvoudige melodieën en mantra’s te zingen, die afgewisseld werden met korte meditaties in stilte.

In de middag was er  een bezield concert door NECTAR én werd hun eerste cd gepresenteerd.

Naast deze klankactiviteiten waren er de hele dag prachtige kunstwerken van Marjo Smits te bewonderen. http://www.marjo.eu

Klankvelden zingen – weekend op Alandi Retreat Site te Steyl oktober 2015

Het is een voorrecht om op deze bijzondere locatie, die al jaren lang dag in dag uit vervuld is van muziek, spiritualiteit, liefde en gastvrijheid, een weekend lang te mogen zingen en te verblijven.

We gaan samen genieten van vrij geïmproviseerde melodielijnen die zich van binnenuit ontvouwen. Horen hoe harmonieën en melodielijnen, gebaseerd op Indiase ragas, zich als langzaam aan elkaar voorbij glijdende wolken bewegen, altijd weer verrassend welke vormen en welke samenklanken er zullen ontstaan.

 “Klankvelden” geeft je op een creatieve en muzikale manier de ervaring hoe je samen met je medemens en je omgeving, harmonieus kunt leven, waarbij je een sterke verbinding blijft ervaren met jezelf: je eigen adem en toon.

In de huidige tijd zien we vaak dat mensen overspoeld worden door prikkels van buiten en zich afsluiten, zich verharden. Óf dat mensen zo graag samen met anderen willen samenleven dat ze zichzelf verliezen. “Klankvelden” geeft je op een mooi klinkende manier de ervaring hoe je samen kunt leven, zonder je te hoeven afsluiten en zonder jezelf te hoeven verliezen.

Start: vrijdag 18 december om 19.30u. Einde zondag 20 december 2015 om 16.30u. Locatie: Alandi Retreat Site, Kloosterstraat 8c 5935 CB, Steyl. 077- 3268219.

Concerten met Gery Vermeulen Ensemble juni 2015

Op zaterdag 6 juni en zondag 7 juni 2015 was het Gery Vermeulen Ensemble weer te beluisteren tijdens tuinconcerten “Buiten – gewoon – klassiek!” in De Tuinen van Appeltern, Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern. Een gevarieerd repertoire afgestemd op de natuurlijke omgeving. Fotoimpressies van deze concerten zijn te vinden op: http://josbraam1955.blogspot.nl/ en op http://stichtinggewoonklassiek.blogspot.nl/2015/06/fotoreportage-gery-vermeulen-ensemble.html

Het Gery Vermeulen Ensemble bestaat uit: Gery Vermeulen-zang, Freddy van Maurik – piano / zang, Kees Alblas – orgel / spinet, Nicole Schmaloer – fluit, Jacqueline van Koolwijk – piano / swaramandala en PercuSiem – percussie.

Natuur Tonen – augustus 2014

In de zomer biedt Jacqueline van Koolwijk samen met gastmusici op mooie natuurlijk locaties Natuur Tonen aan. Hierbij wordt muziek geïmproviseerd waarbij de natuur ter plekke de inspiratiebron vormt. Je zou kunnen spreken van een verklanken van de natuur. Hoewel iedere improvisatie anders is, geven veel luisteraars aan dat de klanken heerlijk ontspannend en soms meditatief van karakter zijn. Onderstaande foto’s zijn genomen in de Educatieve Natuurtuin Goffert te Nijmegen en onder de fruitbomen bij het Theekoepeltje aan de Waalbandijk te Druten.

Vrije Klanken bestaat 2 jaar april 2014

Op zaterdag 8 maart 2014 bestond Vrije Klanken alweer 2 jaar. Dat vierden we met een bijzondere dag, Een feestelijke dag vol met muziek, zang, ritme, natuur, foto’s, film, meditatie, inspiratie,  oftewel: boordevol  vrije klanken!

Van ’s ochtends  tot ’s middags waren er diverse muzikale activiteiten: workshop Meditatief Zingen, workshop in de uiterwaarden Ritme en Eenvoud in eigen Natuur en een bijzondere hatha yoga-les: Yoga en Klank – ‘open je hart’.

’s Avonds  was er een meezingconcert met de titel “Natuurmantra’s in beeld en geluid” met nieuwe composities van Jacqueline van Koolwijk. Gedurende de hele dag was er ook nog eens een prachtige expositie “Het mysterie van de Glans, het Licht dat in de Natuur besloten ligt” met fotografie en natuurlijke vormgeving.

Klik hier voor een sfeerimpressie.

Bekijk de uitnodiging: uitnodiging 2 jarig jubileum Vrije Klanken 8 maart 2014.pdf

Schoollied geïnstrumenteerd voor Big Band maart 2013

Jaren geleden componeerde Jacqueline voor z.m.l.k.-school “De Kom” in Druten een swingend schoollied. Ter gelegenheid van het 2-jaarlijkse galafeest voor de VSO-leerlingen van de school, instrumenteerde Jacqueline het lied voor de Mainstream Connection Big Band! 28 februari 2013 was de spetterende uitvoering. Natuurlijk met medewerking van leerlingen. En de hele schouwburgzaal zong het lied uit volle borst mee.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.